Nieuws

Opgelicht?! over fraude met motoren

Het Avrotros-programma Opgelicht?! heeft een ontluisterende reportage gemaakt over fraude met kilometerstanden en het verzwijgen van schades door handelaren in tweedehands motoren. Zo bleek onder meer dat het terugdraaien van kilometertellers niet alleen veelvoudig plaatsvindt, maar dat de pakkans hierop ook bijzonder klein is.

Om dit te bewijzen gingen redacteuren van het programma onder meer undercover op zoek naar een occasion tijdens MOTORbeurs Utrecht. Een rondgang bij de handelaren op de beurs bleek dat nagenoeg geen enkele gunstig geprijsde motor een complete onderhouds-historie had. Sterker nog, bij het overgrote deel van de motoren waren überhaupt geen boekjes beschikbaar.

Met leuzen als “als de mensen hem gewassen brengen, dan is dat vaak een teken dat hij goed onderhouden is” en “dit is absoluut een eerlijke motor”, probeerden de handelaren de redacteuren van Opgelicht?! gerust te stellen. Tijdens het onderzoek wordt al snel duidelijk dat vooral de handel met schademotoren uit Amerika en Engeland levendig is. Te meer omdat motoren die in die landen flink schade hebben gereden, nooit meer terug de weg op mogen. Hier ligt dat anders. Op zich niet direct een probleem, mits die geschiedenis erbij verteld wordt. En laat dat nou juist niet gebeuren. Gelukkig is die geschiedenis op internet wel terug te vinden, waarna Opgelicht?! een handelaar confronteert met de door hun gevonden informatie. Die is zich uiteraard van geen kwaad bewust, vertelt dat hij het niet wist en dat hij de informatie zal aanpassen.

Is deze vorm van fraude dan niet te voorkomen? Toch wel, laat onder meer de Vereniging Aanpak Tellerfraude in het programma weten. Door de kilometerstand verplicht periodiek vast te laten leggen is een teruggedraaide kilometerstand er zo uit te pikken. Een goed idee, vindt ook de overheid, die deze vorm van tellerregistratie vanaf 2021 gaat invoeren. Een goede zaak, zo lieten wij onder meer in 2017 ook al weten hier groot voorstander van te zijn. Destijds waren partijen als de MAG en KNMV echter faliekant tegen.

De hele uitzending van Opgelicht?! terugkijken? Hij staat hierboven!

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.