Nieuws

Op zoek naar de beste klimgeit

Vraag een willekeurige motorrijder naar zijn/haar favoriete bestemming en negen van de tien keer krijg je Alpen te horen. Niet heel verwonderlijk, het asfalt slingert zich immers door de meest indrukwekkende Europese landschappen tot het je duizelt voor de ogen. Maar welke motorfiets leent zich nu eigenlijk het beste voor een dergelijke onderhoudende exercitie?

Een vraag die een goed onderbouwd antwoord verdient en dus togen wij met acht motoren uit de vier onder Alpinisten populaire segmenten naar de uitdagende omgeving rond de Oostenrijkse Großglockner Hochalpenstraße. De opzet van dit bergspel is simpel: uit de categorieën crossover, power nakeds en middenklasse en zware allroads pakken we de motorfiets die in onze 1.000-punten-beoordeling de meeste punten heeft verzameld. Deze neemt het vervolgens op tegen een door de redactie gekozen ‘Alpen-joker’.

Daarbij kijken we niet zozeer naar zaken als topsnelheid, rechtuit-stabiliteit, onderhoudskosten of zelfs de prijs. Nee, in deze alternatieve test draait het om de primaire deugden van een motorfiets, dus soepele lastwisselreacties in de apex van haarspeldbochten, stevig accelereren bij de bochtuitgang, handelbaarheid, zitcomfort en stuurprecisie. Ook de puntentelling is specifiek op bergomstandigheden toegespitst, er liggen dus wel degelijk kansen voor de Alpen-joker.

En wie komt er dan uiteindelijk als beste uit de bus? De Yamaha Ténéré 700 of de machtige Honda Africa Twin, BMW S1000XR of Ducati Multistrada 950S, KTM 1290 Super Adventure S of Suzuki V-Strom 1050XT, of de BMW S1000R of KTM 1290 Super Duke R? Je leest het allemaal in MotoPlus 17/2020!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws