Nieuws

Ook Yamaha werkt aan radarsysteem

Na BMW, Ducati, KTM en Kawasaki lijkt ook Yamaha te werken aan radargestuurde assistentiesystemen voor motorfietsen. Dat blijkt uit een onlangs uitgelekte patentaanvraag.

De opmars van moderne assistentiesystemen is ook bij motoren niet te stuiten. BMW, KTM en Ducati hebben al radarsystemen in het gamma. Kawasaki heeft het, net als het Piaggio-concern voor haar merken Vespa, Aprilia en Moto Guzzi, aangekondigd. En nu is er dus een patentaanvraag opgedoken waaruit blijkt dat ook Yamaha aan deze technologie werkt. Net als de concurrentie gaat het hierbij om radarsensoren aan voor- en achterzijde. Deze bewaken de directe omgeving van de motorfiets en voeden de boordcomputer met informatie. Als een mogelijke botsing wordt herkend, volgt een waarschuwing. Ook het gebruik van adaptieve cruise control wordt hiermee mogelijk.

Nieuw bij het Yamaha-patent is de wijze waarop waarschuwing en informatie wordt weergegeven. De Japanse fabrikant gebruikt daarvoor niet het dashboard, maar de beide spiegels. Achter de half doorzichtige spiegelglazen maakt Yamaha gebruik van een klein display waarop verschillende iconen kunnen worden weergegeven, al naar gelang het soort waarschuwing. Daarnaast zijn in de bovenste rand van de spiegel kleine led-lichtjes verwerkt, die in verschillende kleuren alarmsignalen kunnen geven. Ook moet er op een later moment voertuig-naar-voertuig-communicatie via de spiegeldisplays weergegeven kunnen worden.

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws