Nieuws

Öhlins Racing overgenomen door Amerikaanse veringsfabrikant

Het Zweedse Öhlins Racing heeft een meerderheidsaandeel van het bedrijf verkocht aan het Amerikaanse Tenneco. Hoe de nieuwe verhouding precies is, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat Tenneco daarvoor zo’n 160 miljoen dollar heeft betaald.

Als de mededingingsautoriteit het goedkeurt, moet de verkoop naar verwachting begin 2019 voltooid zijn. Ook na de overname zal oprichter Kenneth Öhlins betrokken blijven bij ‘zijn’ bedrijf middels een plek in de raad van commissarissen.

Samenwerking
Öhlins en Tenneco zijn overigens geen vreemden van elkaar. Beide bedrijven werken al zo’n twintig jaar samen. Öhlins maakt al 43 jaar veersystemen voor motoren, auto’s en fietsen die in meer dan vijftig landen verkocht worden. Met Tenneco als nieuwe partner wil de veringsspecialist die positie nog verder versterken. In totaal werken er 340 mensen bij het Zweedse bedrijf. Het afgelopen jaar werd er voor 130 miljoen dollar aan omzet gedraaid.

Tenneco is op zijn beurt een grote automotive fabrikant die schokdempers en uitlaatsystemen produceert, die door zo’n beetje alle grote merken worden afgenomen. Ook op het gebied van aftermarket is Tenneco een grote speler. Bij het Amerikaanse bedrijf werken 32.000 mensen en wordt er jaarlijks 9,3 miljard dollar aan omzet gedraaid. Onder meer de merken Monroe, Champion, Gillet en Walker komen uit de stal van Tenneco.

De overname van Öhlins is de tweede acquisitie in korte tijd door Tenneco. Begin oktober werd concurrent Federal-Mogul (55.000 werknemers en jaarlijks zo’n 7,8 miljard dollar omzet) nog overgenomen door Tenneco.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.