Nieuws

Ohlala, Franse voorpret

Hoe goed is jouw kennis van de Franse GP op Le Mans? Wie was bijvoorbeeld de eerste 500cc-winnaar?

Om het antwoord maar direct te verklappen: het was Giacomo Agostini in 1969. Zoals wel vaker in die tijd reed mooie Ago op zijn – eveneens mooie – MV Agusta het hele veld op een rondje. Dit weekend gaan de coureurs weer op zoek naar eeuwige roem op het beroemde circuit. Dat organiseerde al 34 keer een Grand Prix en sinds 2000 staat het onafgebroken op de GP-kalender.

De meest succesvolle rijder is Jorge Lorenzo die vijf keer de MotoGP en een keer de 250cc won. Marc Marquez staat een trede lager, al is zijn werkgever Honda wel de meest succesvolle producent in de Koningsklasse met vijftien overwinningen. In 2019 pakte wie anders dan Marquez de winst en dat betekende de 300ste overwinning van Honda.

Yamaha pakte tien overwinningen op Le Mans. Het is alweer van 2017 dat het met Maverick Vinales voor het laatst won. Die overwinning was wel weer een hele speciale. Het was Yamaha’s 500ste GP-overwinning. Suzuki maakt met vijf overwinningen de top-drie vol.

Franse rijders stonden nog niet op de hoogste trede. Johan Zarco was er in 2017 en 2021 dicht bij met zijn tweede plek. Wereldkampioen Fabio Quatarraro was derde in 2021, Christian Sarron deed dat in 1987 en Raymond Roche pakte een tweede plaats in 1985.

Foto’s: Maurice Büla, PSP/Lukasz Swiderek

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws