Nieuws

Norton overgenomen door TVS Motor Company

Met het betalen van 16 miljoen pond is het Indiase motorfietsenfabrikant TVS Motor Company eigenaar geworden van Norton. Het Britse bedrijf kampte al langer met financiële problemen en was naarstig op zoek naar een oplossing. Met de nieuwe eigenaar lijkt er een einde gekomen aan die problemen.

TVS heeft laten weten de huidige productie van Norton door te willen zetten en uiteindelijk ook nieuwe modellen te gaan produceren rond de nieuwe 650cc tweecilinder van Norton. Dankzij het grote internationale distributienetwerk van TVS moet Norton tevens toegang krijgen tot nieuwe markten.

Voor de overname is een nieuw bedrijf opgericht, genaamd Project 303 Bidco Ltd, dat na oprichting gekocht werd door TVS voor 1 pond. Vervolgens kon het nieuwe bedrijf de overnamepapier van Norton en alle daaraan gelieerde merken.

Sudarshan Venu, directeur van TVS Motor Company liet weten dat de stap een gedenkwaardige is voor zijn bedrijf. “Norton is een wereldberoemd Brits merk en biedt ons een enorme kans. Deze transactie ligt in het verlengde van onze inspanningen om tegemoet te komen aan de wensen van veeleisende motorklanten. We zullen Norton onze volledige steun geven om zijn volledige bekendheid in het internationale motorlandschap te herwinnen”, aldus Venu.

De TVS Motor Company maakt deel uit van de TVS Group, die een jaarlijkse omzet heeft van ongeveer 8,5 miljard dollar. Norton, aan de andere kant, zat sinds begin dit jaar flink in de problemen door een belastingschuld van 300.000 pond. ex-Norton-baas Stuart Garner moest hiervoor meerdere keren naar de rechtbank om vragen te beantwoorden over hoe de motorfietsfabrikant van plan is was belastingschuld te verminderen. De oorspronkelijke belastingschuld zou wel 600.000 pond zijn geweest.

Of Norton met de overname helemaal schuldenvrij is, is overigens niet duidelijk. Zo hebben verschillende Britse media bericht over mogelijke betrokkenheid bij een pensioenschandaal. Garner zou via een extern bedrijf namelijk drie pensioenfondsen opgezet hebben die via hem miljoenen euro’s hebben ingezameld. In de overeenkomst stond dat dit geld veilig voor de lange termijn belegd zou worden, maar in werkelijkheid is alles naar Norton weggevloeid. Volgens de berichten zou het daarbij gaan om een bedrag van liefst 14 miljoen pond.

Eén van de slachtoffers van deze beleggingsfraude heeft ondertussen een online petitie gelanceerd waarin de Britse overheid wordt gevraagd Stuart Garnerte ondervragen over deze bedrijfsvoering en hem aansprakelijk te stellen voor het veroorzaakte pensioentekort.

Verder zou Norton in de loop van de jaren ongeveer zes miljoen euro hebben ontvangen van de overheid en heeft het bedrijf nog voor 950.000 pond aan vorderingen openstaan van klanten die hun motoren nooit gekregen hebben. Of die laatste groep hun geld of motoren ooit nog gaan zien, is dus de vraag. Sinds de tweede week van februari ligt de productie bij Norton stil en zitten de werknemers onbetaald thuis.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.