Nieuws

Norton eert de ‘White Charger’ wankel uit 1992

De TT-races op het eiland Man zitten er inmiddels weer op. We gaan even terug naar 1992 toen de Norton RCW588 met wankelmotor naar de overwinning in de Senior TT reed. Die zege herdenkt Norton dit jaar met de V4 SV in racetrim, een speciale motorfiets die direct richting het museum gaat. Maar dat is nog niet het hele verhaal.

Het lot van de Norton V4 SV in racetrim staat dus al vast. Hij komt naast de winnende Norton uit 1992 te staan in het Solihull Motorcycle Museum. Deze ‘White Charger’ RCW588 met wankelmotor en de in 2003 overleden Steve Hislop aan de clip-ons won destijds de Senior TT op het eiland Man.

De basis voor het gloednieuwe museumstuk is de Norton V4 SV met een 72-graden V4-motorblok, dat 185 pk haalt uit zijn 1.200cc cilinderinhoud en meer dan 12.000 toeren draait. Het eerbetoon aan de RCW588 ‘White Charger’ is exact gemodelleerd naar het beeld van de winnende motorfiets uit 1992, gestoken in helder wit en voorzien van nieuw ontworpen sponsorstickers. Hoewel ze de oude sponsoren niet tonen, verwijzen ze wel naar het origineel. De reden hierachter: deze sponsordeals bestaan natuurlijk al lang niet meer, dus Norton mag of wilde de originele logo’s niet gebruiken. Wat de reden ook is, de nieuwe cryptische stickers hebben evenwel hun charme. En voor degenen die de link met de TT niet kunnen leggen: op het kontje is het beroemde wapen van Man, de Keltische driepoot ofwel de triskele, afgebeeld.

Waarom deze replica van de RCW588 ‘White Charger’ op basis van de huidige Norton V4 SV? Dat heeft alles te maken met het nieuwe ‘One-of-One’-programma van Norton. Dat biedt de mogelijkheid om je Norton naar eigen wens te laten spuiten voordat deze in productie wordt genomen.

De bouw van zo’n zelf ontworpen Norton V4 SV, CR of 961 Commando duurt vervolgens vier tot zes maanden. Gedurende deze tijd worden ontwerpupdates via video verstuurd en er is zelfs een bezoek aan de fabriek mogelijk. Het is niet bekend hoe hoog de meerkosten bovenop de prijs van een standaardmodel zijn. Deze worden waarschijnlijk berekend aan de hand van de inspanning die ermee gemoeid is.

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

BMW wint aanbesteding politie

BMW wint aanbesteding politie

19 juni, 2024

BMW Motorrad heeft opnieuw de aanbesteding van de politie gewonnen, waardoor het naar verwachting de komende 7 jaar ...

Overig nieuws