Nieuws

Nooit eerder reed een motorfiets op zo’n grote hoogte

Jiří Zak van het Zwitserse Grizzly Race Team heeft op 17 februari 2020 een nieuw wereldhoogterecord gevestigd door met zijn Yamaha WR450F de duizelingwekkende hoogte van 6.546 meter te bereiken op de Ojos del Salado vulkaan in Chili. De Ojos del Saldo, dit in totaal 6.893 meter hoog is, is de hoogste actieve vulkaan ter wereld en de op één na hoogste piek in Zuid-Amerika.

Het oude hoogterecord met een motorfiets werd in maart 2015 gevestigd door de uit Chili afkomstige Gianfranco Bianchi. Hij wist met zijn Suzuki RMZ 450 een hoogte van 6.471,2 meter te bereiken.

Dat het Zwitserse team helemaal naar Chili afreisde voor haar recordpoging is overigens niet heel vreemd. De vulkaan is namelijk niet alleen heel hoog, maar ook erg breed waardoor hij relatief vlakke en gelijkmatige hellingen heeft. Het is dus niet voor niets dat alle recente succesvolle wereldhoogterecord ritten met motorvoertuigen op dezelfde Zuid-Amerikaanse berg hebben plaatsgevonden.

Voor de recordpoging van het Grizzly Race Team kon plaatsvinden, waren er maanden aan voorbereiding nodig. Onder meer om te wennen aan de ijle berglucht, omdat de recordpoging zonder kunstmatige zuurstof voltooid moest worden. Door de ijle lucht konden de moesten de teamleden hun verblijf vanaf 6.000 meter boven zeeniveau beperken tot maximaal vier uur per dag.

Naast het record van Zak, wist het Grizzly Race Team ook het wereldhoogterecord in de categorie Side-by-Side te verbreken. Hierbij was het de Russische Yan Zinger die het nieuwe record op zijn naam schreef door met zijn Can-Am Maverick Turbo op dezelfde berg een hoogte van 6.089 meter te bereiken.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws