Nieuws

Nog snel even tanken

De oude – en grotendeels achterhaalde – wijsheid om je motor met een volle tank de winterstalling in te rollen heeft aanvullende waarde gekregen:

Accijnzen op brandstoffen gaan per 1 januari wederom omhoog, ondanks fel protest van brancheorganisaties en ondernemers in de grensstreek. Het verschil in accijnzen tussen Nederland en de buurlanden loopt hiermee verder op. Branchevereniging Nove roept de Tweede Kamer op deze verhogingen alsnog te laten schrappen.

De nieuwe tarieven voor benzine-, diesel- en lpg-heffingen voor volgend jaar zijn onlangs definitief vastgesteld. De accijns op benzine wordt met 0,9 procent verhoogd en komt op een totaal van 76,6 cent per liter. Nederland blijft daarmee de hoogste accijns op benzine van Europa houden.

Nederland kent een systeem van automatische indexatie van accijnzen op brandstoffen, in tegenstelling tot de buurlanden. Hierdoor lopen de accijnzen van Nederland steeds verder uit de pas met die van Duitsland en België. Gevolg is dat particuliere en zakelijke rijders massaal over de grens tanken. Tot en met september van dit jaar liepen de verkoopvolumes terug met 3,9 procent voor benzine en 7,4 procent voor diesel.

De accijns op lpg is in vijf jaar tijd met liefst 114 procent gestegen. Voor veel bedrijven in de sector betekent dit de nekslag. Nove pleit al geruime tijd voor afstemming van de accijnzen met de buurlanden. Alleen op deze manier kunnen honderden bedrijven én banen in de grensregio worden gered.

En omdat het over de grens ook goedkoper boodschappen doen is en omdat gedestilleerd er zo’n 50 % minder kost gaan steeds meer mensen op bevoorrading in – bijvoorbeeld – Duitsland. Daarom gaan er in NL bedrijven en bedrijfjes over de kop bij gebrek aan omzet. Het ontslagen personeel van die bedrijven krijgt dan een uitkering die wij samen betalen en die zo onze buitenlandse inkoopwinst weer laat verdampen. Het meesterplan achter Het Grote Regeren wordt steeds duidelijker. Toch?

Intussen broeien onze regeerdelaars vast al over de accijnsverhogingen voor 2016

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws