Nieuws

Nog meer euro geneuzel

Vroeger, heel vroeger moesten motorfietsen met zijspan een extra inlegvel bij het kenteken hebben. Die gekkigheid is gelukkig over gewaaid…

HERSTEL: Is weer terug.

Want:

Motor met zijspan? Controleer de registratie bij RDW


RDW roept eigenaren van zijspancombinaties op om de registratie van het voertuig te controleren.

Volgens Europese richtlijnen is het verplicht dat motorfietsen met een zijspan de voertuigcategorie L4e in het kentekenregister hebben. Motorfietsen zonder zijspan moeten de categorie L3e hebben.

Sommige  motorfietsen met zijspan staan echter nog niet juist geregistreerd in het kentekenregister van de RDW. Om die reden vraagt de RDW eigenaren van met name zijspancombinaties om de registratie van het voertuig te controleren. Staat de motorfiets met zijspan fout geregistreerd, dan kunnen zij tot 1 juli 2016 de registratie in het kentekenregister laten aanpassen.

Ook als een zijspan van de motorfiets is verwijderd en het voertuig nog niet met L3e-categorie geregistreerd staat moet de eigenaar de registratie aan laten passen. Of als de eigenaar een nieuwe vriendin of andere jas heeft aan geschaft. Mensen die van Thais en Turk eten houden worden misschien vrij gesteld.

Registratie van motorfiets controleren
Op  www.rdw.nl is het mogelijk om na te kijken hoejouw driewieler geregistreerd staat door het kenteken in te typen bij ‘voertuiggegevens raadplegen’. Als een voertuig in de verkeerde categorie geregistreerd staat, kan dit gevolgen hebben bij controles op de weg door de politie (ook in het buitenland). Denk aan opsluiting, tuchtiging, water en brood en het verplicht kijken naar filmpjes over Erica Terpstra.

Administratief aanpassen of herkeuren
Motorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van vóór 30 april 2009 komen in aanmerking voor een gratis administratieve aanpassing van de registratie. Voorwaarde daarbij is wel dat er geen keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld een wijziging van de wielbasis).

Motorfietsen die vanaf 30 april 2009 zijn toegelaten en/of motoren waarbij wel keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd, moeten worden gekeurd bij het RDW Testcentrum in Lelystad. Na goedkeuring van de motorfiets past de RDW de registratie aan. Aan deze keuring zijn wel kosten verbonden.

Bron: RDW

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Gespot: KTM 990 Adventure

Gespot: KTM 990 Adventure

22 juni, 2024

De allroad/adventure is voor nagenoeg ieder merk de grootste melkkoe, toch doen de in 2019 geïntroduceerde 790 ...

Overig nieuws