Nieuws

NIEUWS. Uit Ons Europa

Zware motoren zullen pas vanaf 2022 worden onderworpen aan een periodieke technische controle. Als het al gebeurt…

Dit wordt gemeld door het kantoor van de Litouwse voorzitter van de Europese Unie op haar internetpagina.

De Europese lidstaten kunnen de motorfietsen echter ook na 2022 uitsluiten van de APK als ze zelf alternatieve effectieve maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De verkeersveiligheidstatistieken van de laatste vijf jaar zullen bepalend zijn of de zware motorfietsen moeten opgenomen in de periodieke technische controles. Als dit het  geval is, is het aan de lidstaten zelf om de specifieke testmethoden, de onderdelen waarop wordt getest en de frequentie te bepalen.

Het voorstel bevat ook de bepaling dat in het geval van een nieuwe registratie van een voertuig dat is ingevoerd uit een andere lidstaat, de lidstaat een geldig keuringsbewijs dat is afgegeven door andere lidstaat dient te erkennen. Dit is een belangrijke stap naar het creëren van gemeenschappelijke geharmoniseerde regels ter bevordering van een eenvoudiger verkeer van de EU-burgers.

De Motorrijders Actie Groep (MAG) Nederland heeft in de afgelopen jaren voortdurend gestreden voor het uitsluiten van motorfietsen in een Europese regeling met betrekking tot een periodieke technische controle. Uit diverse onderzoeken is steeds weer gebleken, dat de technische staat van motorfietsen een te verwaarlozen rol speelt bij het ontstaan van ongevallen.

Een verplichte APK zou daardoor alleen maar een onnodige lastenverzwaring betekenen. Mede dankzij gedegen informatievoorziening naar de andere belanghebbenden heeft de MAG de Nederlandse regering en de Eerste en Tweede Kamer steeds aan haar zijde geweten. De MAG ziet het behaalde resultaat daarom als een overwinning op de pro-APK-lobby.

De MAG is tevreden over het behaalde resultaat, omdat zij ervan overtuigd is dat Nederland de koppositie zal houden als een van de meest veilige landen in Europa voor motorrijders. Niet door onnodige technische controles, maar door een goed samenspel van de motorgemeenschap met de overheid, een gedegen rijopleiding, goede infrastructuur en goede voorlichting. Daar waar nog verbering mogelijk is, zal dit zeker de komende jaren nog doorgevoerd worden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws