Productnieuws

Nieuwe Screamin’ Eagle Stage IV

Harley-Davidson heeft in Amerika onder haar Performance-label Screamin’ Eagle een nieuw big-bore kit gepresenteerd. Deze Stage IV heeft een cilinderinhoud van 131 cubic inches, ofwel een reusachtige 2.147 cc, en is volgens de Amerikanen goed voor 123 pk aan het achterwiel.

‘Go big or go home!’ In haar credo laat Harley er geen misverstand over bestaan, de Milwaukee-Eight Stage IV is de grootste twin ooit geproduceerd onder de officiële Harley-vlag. Hij is er voor alle Touring-modellen met een 114 en 117 Milwaukee-Eight V-twin (vanaf 2017) en wordt in thuisland Amerika aangeboden voor ongeveer 3.500 dollar.

De kit bestaat uit CNC-gefreesde cilinderkoppen met één millimeter grotere kleppen, aangepaste verbrandingskamers en nieuwe zuigers (hogere compressie). Verder nog scherpere nokkenassen, grotere cilinders, een Ø 64 mm gasklephuis, ander inlaattraject, nieuwe uitlaatbochten en nog wat kleine onderdelen.

HD Screamin Eagle 3 1

En wat levert dat op onder de streep? Nou, als we bovenstaande vermogensgrafiek mogen geloven in ieder geval heel veel goeds. In combinatie met een gehomologeerd uitlaatsysteem is de 45° V-twin goed voor maximaal 123 pk bij 5.500 toeren. Nog veel indrukwekkender is de koppelkromme: het maximale koppel ligt (omgerekend) niet alleen op 178 newtonmeter bij 4.000 toeren, in vergelijking met een standaard 114 Milwaukee-Eight is het koppelplateau ook veel breder uitgesmeerd.

Wanneer de Stage IV kit binnen 60 dagen na aanschaf van een nieuwe motor door een officiële dealer wordt ingebouwd, dan blijft ook de fabrieksgarantie behouden. Op de kit-onderdelen zelf zit een garantie van één jaar. Liever niet (laten) knutselen aan je eigen V-twin, dan biedt Harley het 131ci-blok ook als complete unit aan voor een vanaf prijs van 6.195 dollar. Of de kit ook voor de Europese markt beschikbaar wordt, is nog niet bekend, maar zeer waarschijnlijk wel.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws