Nieuws

Nieuwe Honda CL500 ‘street scrambler’

Met de CMX500 Rebel, CB500X, CB500F en CB500R heeft Honda al een stevig gevulde 500-lijn, geschikt voor het A2-rijbewijs. Komend jaar komt daar met de nieuwe CL500 nog een vijfde model bij, de CL500. Een retro-model dat teruggrijpt op het rijke verleden van de Japanse fabrikant en meer specifiek op de Honda CL72 uit 1962. Die twin van ruim zestig jaar terug was een van de eerste ‘street scramblers’, een echte hippe lichtgewicht voor stadsgebruik en licht terreinwerk. En precies dat pretendeert de nieuwe CL500 ook te zijn.

Ook de CL is voorzien van Honda’s 471 cc metende en 47 pk sterke paralleltwin met 180-graden-krukas, maar met eigen specifieke ECU-settings, een nieuw in- en uitlaattraject en een kortere eindoverbrenging, handig bij stadsgebruik. De twin is gemonteerd in een nieuw ontworpen vakwerkachtig stalen frame. De veerwegen voor en achter zijn met respectievelijk 150 en 145 millimeter wat langer en van de stereo-achterschokdemper is de veervoorspanning in vijf standen verstelbaar. Het ABS-remsysteem is geoptimaliseerd voor gebruik op asfalt en in licht terrein. De nieuwe CL500 rolt op een 19 inch voor- en 17 inch achterwiel, waar Dunlop Mixtour-banden om liggen die qua looks mooi aansluiten op het retro-stijltje van de CL500. En dat mag er zeker zijn, met de hooggeplaatste uitlaatdemper als voornaamste bliktrekker.

Verder springen de ronde lijnen van de 12-liter-tank, met tank pads, het hoge stuur, de stofhoezen om de vorkpoten en het fraaie zadel met Honda-logo op prettige wijze in het oog. Verder heeft de CL500 led-verlichting rondom, voor uiteraard in een ronde koplamp, en een eveneens ronde lcd-tellerpartij. Met een zithoogte van 790 millimeter en een rijklaar gewicht van 192 kilo belooft het in ieder geval een lekker speelse kameraad te worden. Hij komt er in frisse kleuren als Candy Energy Orange, Mat Laurel Green Metallic, Candy Caribbean Blue Sea en Mat Gunpowder Black Metallic. Ook heeft Honda diverse accessoire-pakketten ontwikkeld om de CL verder aan te kleden. Prijzen zijn nog niet bekend.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Triumph Daytona 660

Eerste test Triumph Daytona 660

14 april, 2024

Ook Triumph wil een graantje meepikken in het groeiende segment van betaalbare sportieve motorfietsen. Waar de ...

Overig nieuws