Nieuws

Nieuw tijdschema MotoGP bekend

Met de komst van de sprintraces verandert er komend seizoen het een en ander aan het tijdschema van een MotoGP-weekend. Hieronder lees je wat er wijzigt.

Vrijdag

De vrijdag blijft een trainingsdag met twee sessies voor de MotoGP-coureurs. De eerste start om 10.45 uur en duurt 45 minuten en de tweede start om 15.00 uur en duurt een uur. De gecombineerde tijden van P1 en P2 bepalen direct de deelnemers aan Q1 en Q2 voor de MotoGP. Er is dus niet langer sprake van vrije trainingen. 

De Moto2-rijders werken twee sessies van 40 minuten af op vrijdag en de Moto3-klasse twee van 35 minuten. Beide tellen mee voor de gecombineerde tijden, maar dat doet ook de derde training op zaterdagochtend nog.

Zaterdag

De zaterdag gaat er behoorlijk anders uitzien, aangezien dit de dag van de nieuwe sprintrace wordt. De MotoGP-rijders werken een 30 minuten durende vrije training af, vergelijkbaar met de oude FP4, en daarna start de kwalificatie met de Q1 om 10.50 uur en de Q2 om 11.15 uur. Wat volgt is de nieuwe ‘post qualifying show’ waar de coureurs op een apart podium voor het publiek worden geïnterviewd. De sprintrace, waarin WK-punten kunnen worden verdiend, staat steeds om 15.00 uur op het programma. 

Voor de sprintrace hebben zowel de Moto2- als de Moto3-coureurs een 30 minuten durende derde trainingssessie op zaterdagochtend. De Moto3-klasse begint om 12.50 uur aan de Q1- en Q2-kwalificatiesessies, de Moto2 om 13.45 uur. 

Zondag 

Anders dan voorheen hebben de Moto3 en Moto2 op zondag geen warm-up-sessie meer. De MotoGP heeft nog een wel een 10 minuten durende warm up. Aansluitend is er om 10.00 uur de nieuwe MotoGP fanparade, waarbij de coureurs over het circuit rijden en aantal keer in de pits stoppen. Op de ‘Hero Walk’ is er vervolgens een moment voor de fans om hun idolen face-to-face te ontmoeten. 

De races starten om 11.00 uur, met eerst de Moto3-klasse en aansluitend om 12.15 uur de Moto2-klasse. De MotoGP-race start tijdens iedere GP als laatste en wel om 14.00 uur.  

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws