Nieuws

Nieuw: Panigale 899

Dat ‘ie kwam, was niet zo’n heel grote verrassing meer, wel dat Ducati de IAA in Frankfurt (een autoshow nota bene) en niet de eigen EICMA aangreep voor de presentatie van haar 899 Panigale. En dat is onmiskenbaar een kleinere exponent van de machtige 1199 Panigale, die eind 2011 in Milaan voor het eerst aan het publiek werd getoond. Zowel wat betreft looks, buiten de dubbelzijdige swingarm oogt de 899 in alles op zijn grote broer, als technisch gezien.
Dus voor de 899 geen klassiek stalen vakwerkframe meer, maar het innovatieve monocoque chassis met de 90 graden L-twin als bindend element tussen de framedelen. Een volledig instelbare Showa BPF upside-down voorvork strijkt de boel aan de voorzijde glad, terwijl achter de firma Sachs middels een progressief gelinkte achterschokbreker, uiteraard volledig instelbaar, de veringhonneurs waarneemt.
Ook wat betreft blok volgt Ducati de met de 1199 ingeslagen weg. De toerengretige Superquadro L-twin, met desmodromische klepbediening, kreeg een redelijk extreme boring keer slag verhouding van 100,0 x 57,2 millimeter en komt daarmee op een exacte longinhoud van 898 cc. Daarbij weet de tweecilinder er maximaal 148 pk bij 10.750 en 99 Nm koppel bij 9.000 toeren uit te persen, en dat in combinatie met een drooggewicht van slechts 169 kilo. Dat belooft veel goeds.
Uiteraard is de machine ook volgehangen met de laatste elektronische snufjes, waaronder volledig ride-by-wire (met instelbaar motorkarakter), een quick shifter (DQS), een drievoudig instelbaar ABS, tractiecontrole (DTC) en een instelbare motorrem (Engine Brake Control, kortweg EBC).
Een likkebaardend lekker plaatje, dat al vanaf oktober bij de dealer staat. En wel in de kleuren rood en wit voor de prijs van respectievelijk € 17.550,- in Nederland of € 15.790,- in België.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws