Nieuws

Niet meer ontsnappen aan buitenlandse boete

De Europese Commissie wil het betalen van buitenlandse boetes gaan afdwingen. Te hard over de landsgrens? Dat ga je straks echt in de portemonnee voelen.

Hoe lekker voelt het niet om een bekeuring die je over de landsgrenzen kreeg niet te betalen? Vaak kom je er mee weg. Sterker nog: bijna veertig procent van in het buitenland geïncasseerde boetes werd in 2019 nooit betaald. Simpelweg omdat niemand het afdwingt. Dat moet wel gaan gebeuren als het aan de Europese Commissie ligt.

De commissie wil verder voor elkaar krijgen dat een bestuurder die in het buitenland zijn rijbewijs verliest na een serieuze verkeersovertreding, niet opnieuw in zijn eigen land een rijbewijs aanvraagt. Omdat de verschillende lidstaten verschillende wetgeving hebben, kan dat nu nog wel.

Als het aan de commissie ligt komt er ook een gedigitaliseerde variant van het rijbewijs. Nu krijgen agenten te vaak te horen dat het rijbewijs nog ergens ‘thuis moet liggen’. Als het document op de smartphone staat gaat die vlieger niet meer op. Overigens zijn de voorstellen nog niet goedgekeurd door het Europees Parlement en de 27 lidstaten.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws