Nieuws

Niet iedereen met ABS

De commissie Interne Markt van het Europees Parlement heeft donderdag voor nieuwe regels gestemd om motoren veiliger en schoner te maken.

Vanaf 2016 dienen alle nieuwe motoren boven de 125cc te zijn uitgerust met een anti-blokkeer remsysteem (ABS). Motoren die gericht zijn op sportgebruik worden echter uitgezonderd van de nieuwe regels.

Het gaat in totaal om zo’n 30 miljoen voertuigen. KNMV-directeur Patrice Assendelft is verheugd dat de visie van de motorbond is verwerkt in het akkoord wat momenteel voorligt. “De mogelijkheid van uitzondering voor motoren gericht op sportgebruik is van evident belang voor de enduro- en wegracesport”, aldus Assendelft.

Dat ABS voor wegmotoren nu verplicht wordt gesteld is niet volgens de wens van de motorbond. De KNMV stelde tijdens een hearing in maart 2011 in Brussel namelijk voor om een anti-blokkeer remsysteem niet verplicht te stellen, maar sterk aan te bevelen.

Desondanks kan de motorbond zich zeer zeker wel vinden in de voorgelegde tekst aan de Raad en het Europees Parlement. De KNMV is van mening dat ABS een toegevoegde waarde heeft voor motoren die aan het dagelijks verkeer deelnemen.

Het door de commissie goedgekeurde voorstel moet nu nog formeel worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement. Het voorstel wordt in stemming gebracht tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in november. Naar verwachting wordt het voorstel vervolgens door de Raad ondertekend in januari 2013.

bron KNMV

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...
Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws