Nieuws

Neemt het Indiase Bajaj de merknaam Vincent over?

Het is nog niet officieel, maar in vooraanstaande Indiase media wordt melding gemaakt van een overname van de merknaam Vincent door de Indiase voertuigfabrikant Bajaj. 

Vincent, oorspronkelijk Vincent HRD, werd in 1928 in Engeland opgericht door Philip Vincent. Met name de modellen Black Shadow en Black Lightning met hun dikke V-twins maakten het Britse merk vanaf 1948 wereldberoemd. De reclameslogan luidde in die tijd niet voor niets: “The world’s fastest motorcycles’. En ja, met 998 cc, 55 pk en een top van 200 km/uur was de Black Shadow in zijn tijd een sensationele machine. De sportievere Black Lightning ging er nog even overheen, 240 km/uur en 70 pk.

Midden jaren vijftig eindigde het avontuur echter wegens financieel slecht weer. De merkrechten gingen naar Matt Holder, en inmiddels liggen ze bij zijn zoon David M. Holder. Maar naar het schijn zijn of worden de rechten dus overgenomen door Bajaj. 

Of de Indiase fabrikant ook echt motoren onder de naam Vincent wil gaan produceren is nog onduidelijk. Overigens is Bajaj sinds 2020 ook al eigenaar geworden van het oude Amerikaanse motormerk Excelsior-Henderson. Bij Royal Enfield – sinds 1955 in India – en ook bij BSA (Birmingham Small Arms) als dochter van Mahindra zullen ze deze ontwikkelingen ongetwijfeld op de voet volgen.

Saillant detail is dat Bajaj samen met Triumph motorfietsen tussen de 250 en 400cc ontwikkelt voor de Aziatische markt en dat Bajaj bovendien sinds 2007 middels diverse holding-structuren verweven is met KTM en ondertussen een aandeel in de Oostenrijkse fabrikant van bijna 50 procent. Lichtere modellen van KTM en Husqvarna worden ook in India geproduceerd. 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Suzuki GSX-8R

Eerste test Suzuki GSX-8R

2 maart, 2024

Suzuki breidt haar afgelopen jaar geïntroduceerde paralleltwinplatform nu uit met een sportieve exponent? Met een ...
Kawasaki Promo Tour 2024

Kawasaki Promo Tour 2024

1 maart, 2024

Vrijblijvend proefrijden op je favoriete Kawasaki. Dit jaar trekt de Kawasaki Promo Tour weer door het land om jou ...
Stijlvol jasje van LS2

Stijlvol jasje van LS2

1 maart, 2024

LS2 ken je waarschijnlijk voornamelijk van haar helmen, maar de Spaanse firma heeft inmiddels ook een uitgebreid ...

Overig nieuws