Nieuws

Nee, dit is geen GS!

Macbor? Nooit van gehoord. Niet zo gek, want deze Spaanse fabrikant is vooral bekend van motortjes voor kinderen. Maar in China laat het nu een 500cc allroad maken, die verdacht veel op een Duitse snavelsoortige lijkt.

Het is dan ook met name die snavel met uitsparing in het midden in combinatie met de kunsstof kappen over en rond de tank, die aan het design van de BMW GS doet denken. De rood-zilveren variant doet wat dat betreft denken aan de G310GS en de nieuwe F900XR, terwijl de blauw-witte uitvoering duidelijk geleend is van het klassieke BMW-kleurenschema. Zelfs de manier waarop de kleuren zijn gebruikt, is bijna identiek te noemen: snavel en tankombouw blinken op de Macbor Montana XR5 in een enkele kleur, rood, blauw of zwart.

Volgens opgave heeft de Montana XR5 een drooggewicht van 178 kilo en bedraagt de totale lengte 2.150 millimeter. Ter vergelijk: een BNMW F750GS meet 2.255 millimeter en zet rijklaar 224 kilo op de schaal. Een flink verschil qua tankinhoud is er wel, want waar de F750GS plek heeft voor 15 liter, verdwijnt er in de tank van de Montana liefst 21 liter. Dat haalt zelfs een R1250GS met zijn 20 liter tankinhoud niet. De zithoogte varieert van 820 tot 840 millimeter. Nadeeltje van de vloeistofgekoelde 471 cc tweecilinder is dat het nog Euro4-gehomologeerd motorblok is. 

Naast de nieuwe XR5 worden er onder de Montana-vlag nog twee lichte adventures aangeboden: de XR1 in het 125cc-segment en de XR2 met 250 cc longinhoud. Het vermogen van de XR5 is nog niet bekend, maar Macbor geeft aan dat de twin geschikt is voor het A2-rijbewijs, dus meer dan 48 pk kan het niet zijn. 

Vooralsnog worden de Macbors alleen in Spanje verkocht. Voor meer info zie www.macbor.com. Op die site trouwens nog meer leuks in de vorm van de ‘Johnny Be Good’, een echte Norton Commando-kloon, en de ‘Fun’, die sterk knipoog naar Honda’s MSX125. 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws