Nieuws

Nederland onder water door motorrijders?

Dhr. Wim Cornelisse, dijkbeheerder van waterschap Rivierenland, waarschuwt officieel voor de schade die door crossende motor- en quadrijders aan dijken wordt toegebracht. 

En dan spreekt hij niet over het wegdek, maar over wat men noemt  ‘het dijklichaam’

Cornelisse stelt dat er door ‘crossen en stuntrijden’ diepe sporen in het dijklichaam ontstaan. Dat dijklichaam bestaat uit een berg zand met een dikke kleilaag aan de buitenkant. Die klei werkt als waterwering, en om die klei intact te houden groeit er gras bovenop. De graswortels zijn volgens Cornelisse als betonijzer in een fundering.

En het is dus dat gras dat door crossende motorrijders wordt vernield, en soms zelfs de klei. Als de kleilaag is vernield kan het water grip krijgen op de onderliggende zandlaag en de dijk op deze manier uithollen. Cornelisse stelt dat bij hoogwater de kans op een dijkdoorbraak hierdoor ‘aanzienlijk groter’ is.

“Crossers weten niet hoe gevaarlijk het is wat ze doen. Ook rijden over dijkbermen is risicovol”.

En omdat het veel regent, de kans op hoog water groot is en het over de veiligheid van miljoenen burgers gaat , gaat de politie dat allemaal in de gaten houden. Mooi… Zien we ook weer eens meer blauw op de straat.

Maar even zo goed kun je het beter aan de veilige kant houden. Er zijn immers plenty taluds van viaducten die ook leuk zijn. Of kunnen viaducten ook omvallen.

Ach, duik gewoon maar eens de lokale crossbaan op. Dan zit je in de gedoogzone.

 

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.