Nieuws

Naar Francorchamps?

Het zal van het weer afhangen, maar deze zomer doen we alles op de korte termijnplanning. Dus:

Het is alweer tien jaar geleden dat Christian Jupsin en het team van DG Sport de Bikers’ Classics lanceerden op het circuit van Spa-Francorchamps.

In één decennium tijd is dit evenement uitgegroeid tot een uniek treffen voor alle liefhebbers van klassieke motoren. De aanwezigheid van de vele oude wereldkampioenen maar ook die van de meest uitzonderlijke machines maken dit het meest prestigieuze evenement in Europa in zijn soort, zelfs de Britten zijn er jaloers op.

Om deze tiende verjaardag te vieren, pakken de Bikers’ Classics uit met een overdonderend programma.

Parades van de 250cc & 500cc kampioenen

Heel wat vedetten uit het verleden komen terug naar het circuit in de Ardennen, niet alleen om op circuit te bewijzen dat ze nog niks van hun talenten verloren hebben maar ook om er hun tijd te delen met een publiek van liefhebbers en kenners. Wat namen?  Freddie Spencer, Raymond Roche, Phil Read, Steve Baker, Dieter Braun, Jim Redman, Luigi Taveri, Doug Polen, Richard Hubin, Stéphane Mertens, en dan hebben we het alleen nog maar over de wereldkampioenen.

De Riders Series

Zoals gebruikelijk worden weer heel wat rondjes vrij rijden gereserveerd voor de liefhebbers. De inschrijving daar van is intussen vol, en gesloten. Maar er zijn straks dus  500 verzamelaars met hun prachtige machinesop het circuit , en wij mogen daar naar kijken en luisteren.

De Parade Superbike Revival

Elk jaar zet de organisatie een discipline uit de wegrace in de spotlights. Dit jaar zijn de Superbikes aan de beurt. We zien de vele concurrenten van weeleer opnieuw aan het werk, zoals Freddie Spencer en Raymond Roche, die voor deze gelegenheid weer op hun motoren plaatsnemen waarmee ze indertijd wonnen.

Terug naar het oude circuit

Dankzij de medewerking van de burgemeesters van Stavelot en Malmedy, kunnen alle piloten die ingeschreven zijn voor de Bikers’ Classics op zaterdag om 18u het oude 14km lange circuit ontdekken.

The 4 Hours of Spa Classics

Een endurance race van de ouderwtse soort waar enkel machines van voor 1980 aan mogen deelnemen. Een heuse start in Le Mans stijl op zaterdag om 20.30 uur zorgt vanaf het startsein voor actie en spektakel.

De CSBK Masters Series

Ze komen uit Duitsland maar ze weerspiegelen de races zoals ze plaatsvonden in de Verenigde Staten begin de jaren ’80. De CSBK Masters Series staan garant voor een spectaculaire race op zaterdag om 17u00, een wedstrijd die is voorbehouden voor machines die van deze reeks zijn afgeleid.

Bovendien zijn er heel wat randvoorwaarden om het publiek prettig bezig te houden.

 • het Classic 21 Concert, muziek van The Who en The Rolling Stones à volonté op zaterdag vanaf 21u tot in de vroege uurtjes;
 • een Ducati Tentoonstelling van de tien mooiste winnende tweecilinders ooit in 40 jaar tijd, met een gepersonaliseerd onthaal gedurende drie dagen voor de clubs van het merk uit Bologna;
 • de Diaporama « made in USA » van Krugger, de meester kunstenaar op vlak van uitzonderlijke motoren ;
 • handtekeningsessies, waar piloten en het publiek elkaar ontmoeten;
 • pit walks, de mooiste motoren binnen handbereik van de toeschouwers, voorgesteld door de kampioenen zelf ;
 • een commercial village, met een ruilbeurs, zeldzame onderdelen, … of om een souvenir T-Shirt te bemachtigen …

Maar op deze 10e verjaardag zijn er ook :

 • een rally en expo van de B.F.O.V. gereserveerd voor oude voertuigen ;
 • een Safety Tour by Touring Assurance met testsessies op elektrische scooters ; 
 • de voorstelling van het laatste boek van Jan Kerkhofs over de exploten van Auguste Goffin en de naoorlogse Belgische piloten …

 www.bikersclassics.be

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
 • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
 • 24 uitgaven per jaar
 • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Superdikke naked van BMW komt er

Superdikke naked van BMW komt er

27 mei, 2024

Wat vandaag nog een concept is bij BMW, is morgen vaak realiteit. Dus deze R20 conceptfiets kan zo maar eens een ...

Overig nieuws