Nieuws

Na 77 jaar: "Over en uit"

Het is mooi geweest, de stekker gaat eruit!

Na 77 jaar stopt De Leertent in Amsterdam.

Op 1 januari 1935 werd De Leertent Motorkleding opgericht door Joop Veenendaal. Zelf was hij fervent motorrijder maar kon lang niet altijd geschikte kleding kopen. Als chauffeur bij de HEMA kwam hij in het hele land, dus ook regelmatig in de Langstraat in Brabant. Leer, voeringstoffen en fournituren inkopen was geen probleem in die tijd. Zelf maken heeft hij zichzelf aangeleerd, maar hij ging ook ´in de leer´ bij Kobus in Utrecht.

 In de afgelopen 77 jaren is de koers steeds bijgesteld en aangepast door vraag en aanbod. Dat is nooit veranderd. Juist daarom zal nu de stekker eruit worden getrokken.

Rolf Veenendaal nam de zaak over in 1975. De film Easy Rider veranderde in directe zin de acceptatie en vooral de stijl van het motorrijden. Nu is Rolf 60 en staat hij  al 44 jaar in de winkel. Vele winkels en merken heeft hij zien komen en ook weer gaan. Altijd runden Rolf en zijn team  de winkel op eigen manier.

Nooit schreeuwerig, nooit veel ophef, maar met het eigen kritische inkoopbeleid, altijd wel in het belang van de klant. Vaak trendsettend, soms trendvolgend.

Er zijn geen natuurlijke opvolgers, maar Rolf zou het ze ook niet adviseren de zaak over te nemen. Er is in de nabije toekomst geen ruimte meer voor detailhandel zoals dat ooit bedoeld was. Jammer? We zullen het spoedig weten.

De Leertent is/was ‘Old-Skool’ en dus tegen online-verkoop. Individuele benadering en advies vallen daarbij vrijwel weg. Uitzoeken bij een andere winkel en later, uit binnen of buitenland, kopen via Internet. Altijd voordeliger, zo lijkt het. After Sales? Geen idee. Voorlopig voor de collega- winkeliers dus de Bricks & Clicks. Daarna een gevecht met een te lage marge.

Rolf verwoordt het zo: 

Internet heeft geweldige voordelen, maar in The End: It kills us all!

De laatste dag open is vooralsnog zaterdag 20 april 2013.

www.deleertent.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws