Nieuws

MV Agusta koopt antieke racer terug van Nederlander

MV Agusta heeft een CSS 175/204 cc racer uit 1950 teruggekocht op een online veiling. De motor, die sinds enige tijd in het Brabantse Eersel stond, dook onlangs te koop op bij veilingsite Catawiki. Het motormerk is van plan de racer weer helemaal in oude glorie te herstellen.

De MV werd in 1958 verkocht door Stanley Hailwood, de vader van Mike ‘The Bike’ Hailwood aan Britse coureur Chris Newport. Mike, die toen nog een jaar of 16 was, stond op dat moment nog aan het begin van zijn carrière. De kans dat Mike zelf ook op de motor gereden heeft, is dus groot. Koper Chris heeft de motor ook gebruikt om mee te racen. Uiteindelijk belandde de motor in een opslag. In 2021 werd de motor van de hand gedaan en werd hij gekocht door Dirk die de klassieke racer naar Nederland haalde.

Toen een lid van het MV Agusta managementteam de motor op veilingsite Catawiki zag staan, werd direct alles in het werk gesteld om de motor naar de fabriek te halen. Niet vreemd, want het gaat om een bijzondere motor. De racer heeft namelijk Amal TT carburatie, een dubbele race setup, Avon green racebanden, velgen met velgklemmen, geventileerde trommels met luchtinlaat en een originele ’54 SMITHS toerenteller. Het van origine 175 cc motorblok werd opgeboord tot 204 cc, met een grotere cilinderkop, grotere poorten, oversized gepolijste kleppen, een hoge compressie zuiger en originele eerste megafoon uitlaat. De motor heeft daarnaast geen dynamo/vliegwiel en ook geen kickstarter. Die werden verwijderd om de racer nog lichter en sneller te maken.

Timur Sardarov, de grote baas bij MV Agusta Motor, laat weten heel blij de te zijn met de aankoop. “Deze bijzondere motorfiets gaat terug naar de plek waar hij zo’n 70 jaar geleden geboren werd. Een prachtig project voor onze recent opgericht Restauratie Afdeling. Daarmee zijn we in staat om klassieke motoren als deze in originele staat terug te brengen.”

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws