Nieuws

Motorverkopen flink aangetrokken in 2020, BMW wederom marktleider nieuwverkopen

De motorbranche heeft 2020 een stuk positiever afgesloten dan 2019, en dat terwijl de wereld midden in een pandemie verkeerde. Zowel de verkoop van nieuwe, als gebruikte motorfietsen is het afgelopen jaar flink gestegen. Bij de nieuwverkopen wisten de merken samen een plus van 4,7 procent te realiseren. Op de tweedehandsmarkt ging het zelfs om een krappe 11 procent meer. Dat blijkt uit cijfers van het RDC.

Eén van de redenen dat de verkoop van motorfietsen is aangetrokken, houdt direct verband met de coronacrisis. De vraag naar individueel vervoer is namelijk een stuk groter geworden.

Het merk dat over 2020 de meeste nieuwe motoren wist te verkopen, is BMW. De Bayerische Motoren Werke wisten in 2020 namelijk 2.541 nieuwe motoren te kentekenen. Een knappe prestatie, want daarmee is het merk voor het 11de jaar op rij marktleider in Nederland.

De tweede plek is voor Yamaha met 2.477 motorfietsen en Kawasaki maakt met 2.197 motorfietsen de top drie compleet. Opvallend daarbij is dat de strijd om het marktleiderschap tussen Yamaha en BMW pas in de laatste maand van het jaar werd beslist. Door in december 244 motorfietsen te registeren, wist BMW namelijk net de leiding te pakken. Een flinke eindsprint, want geen enkel ander merk wist die maand zoveel nieuwe motoren op kenteken te zetten. Yamaha, de nummer twee over de maand december, boekte bijvoorbeeld 62 motoren in.

Als we inzoomen op alleen de verkopen aan privé-bezitters, dan ziet de top drie in nieuwverkopen over 2020 er anders uit. In dit segment is Yamaha met 1.921 nieuw gekentekende motorfietsen namelijk de onbetwiste nummer 1. Gevolgd door Kawasaki met 1.635 motorfietsen en BMW met 1.081 stuks.

Op de gebruiktmarkt werden in 2020 liefst 52.175 motorfietsen verkocht door motorzaken. Honda was daarbij het favoriete merk met 8.194 stuks. Yamaha staat met 7.369 stuks op de tweede plaats en de derde plek is voor BMW met 7.314 stuks. 

RAI Vereniging en BOVAG hebben laten weten blij te zijn met de populariteit van de motor. “Motorrijden is ‘in’. Mensen kiezen niet alleen voor de geweldige beleving van motorrijden, maar ook voor de praktische kant. De motor is bij uitstek geschikt om je in de huidige samenleving, snel, veilig, schoon en hygiënisch van A naar B te verplaatsen”, aldus de organisaties.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Komt BMW met een R18 nineT?

Komt BMW met een R18 nineT?

22 mei, 2024

Begin april verraste de nieuwe BMW Motorrad-baas Markus Flasch met een post op zijn Instagram-profiel. Op een ...

Overig nieuws