Nieuws

Motorverkoop stijgt flink

Het gaat goed met de verkoop van nieuwe motoren in Nederland, in het eerste halfjaar van 2021 werden niet minder dan 9.383 motorfietsen verkocht, bijna negen procent meer dan in de eerste helft van 2020. Het totale aantal motorfietsen is intussen gegroeid naar bijna 770.000 stuks, bijna 20.000 motoren meer dan het voorgaande jaar.

Wat de stijging extra bijzonder maakt, is dat met name enkele Japanse fabrikanten momenteel kampen met leveringsproblemen door alle commotie rond de Ever Given. Deze is inmiddels vrijgegeven en op weg naar Rotterdam, dus er lijkt op korte termijn een einde aan de ‘droogte’ te komen. BMW voert de ranglijst qua nieuwverkopen aan met 1.511 units, goed voor een marktaandeel 16,1%. Yamaha en Kawasaki volgen met respectievelijk 1.411 (15,0%) en 1.387 (13,8%) stuks.

De R1250GS blijkt wederom het meest populair onder kopers, in totaal gingen er 616 stuks van over de toonbank. De Kawasaki Z900 bezet met 335 stuks de tweede plaats, op ruime achterstand van de GS dus. Bij de boxer draait het echter om zowel de standaardversie als de Adventure, wat een licht vertekend beeld geeft. Het podium wordt gecompleteerd door de Vespa GTS motorscooter. Daarachter drie middenklassers die qua verkoopaantallen niet veel voor elkaar onderdoen, de Z650 bezet met 238 stuks namelijk de vierde plaats, gevolgd door de NC750X (224) en MT-07 (203).
Voor Kawasaki en Yamaha breken interessante maanden aan. Nu de leveringsproblemen op korte termijn lijken opgelost, zouden beide merken zomaar een inhaalslag kunnen maken. Afgelopen jaar moest BMW ook al een trucje toepassen (het registreerde in december snel nog 244 motorfietsen) om het marktleiderschap te consolideren en de strijd om deze eretitel lijkt nog lang niet gestreden!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.