Nieuws

‘Motorrijders opgepast, de wintertijd gaat weer in’

Of er echt een verband bestaat tussen het ingaan van de wintertijd ( 28 oktober) en verkeersveiligheid, is volgens Frank Boer van Rijkswaterstaat moeilijk te zeggen. “Wel voorspel ik dat dinsdag 30 oktober hoog gaat eindigen in de jaarlijkse filelijstjes. Let maar op.”

“In de spits zijn er altijd meer incidenten. Door de drukte is er meer kans dat het mis gaat. Schemer, donker en slecht weer versterken dit. Door de toenemende drukte en de relatief lagere snelheden zien we gelukkig weinig ernstige ongelukken, maar wel veel kleine”, vertelt Boer.

Kwetsbaarder
“Elke aanrijding brengt ook weer extra vertraging met zich mee. Zeker in het begin van de wintertijd gaat het vooral om kop-staartbotsingen. Automobilisten moeten wennen aan minder overzicht en letten niet altijd even goed op. Voor je het weet zit je dan op een bumper. Ook hinderlijk zijn al die koplampen die vervelende reflecties veroorzaken, waardoor het zicht minder goed is dan overdag. Motorrijders zijn kwetsbaarder dan automobilisten en moeten dus extra goed opletten.”

Oktober is overigens ook de start van het drukke fileseizoen, aldus Rijkswaterstaat. Daarbij zijn avondspitsen van 400 km geen uitzondering. Dat heeft naast het eerder donker worden, ook te maken met slechter weer en laagstaande zon. Door de wintertijd begint dit overigens ook eerder, zo moet er vanaf 15.30 uur al rekening gehouden worden met spits. Bij slecht weer is dat vaak al om 15.00 uur het geval.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws