Nieuws

Motorrijden wordt veiliger

Tijdens het derde Europese Motor Forum, georganiseerd door de FEMA begin deze maand, hebben vertegenwoordigers van de Europese motorindustrie, consumenten organisaties, en overhedengesproken over de ontwikkeling van veiligheidsverhogende systemen op motorfietsen .

‘Intelligente transportsystemen’ zijn daarbij de ingeschatte wondermiddelen. Die  gebruiken communicatie tussen voertuig-voertuig en voertuig-infrastructuur om in te kunnen grijpen bij gevaarlijke situaties. Momenteel worden er al individuele ontwikkelingen van fabrikanten en diverse door de EU ondersteunde projecten getest. En Volkswagen heeft al autootjes rondrijden waarvan de chauffeur zich tijdens de rit rustig kan scheren.

Op dit moment richt het grootste deel van het onderzoek zich op het verzamelen van voldoende informatie die in politieke debatten over wetgeving gebruikt kan worden.Dat heet lobbyen voor de belangen verenigingen, en daar bij horen ook de partijen die dit feestje als verdienmodel zien.

Mede door het ontbreken van voldoende kennis pleit de industrie dat het nog te vroeg is voor een verplichting van dergelijke systemen. De motorfabrikanten zijn bezig een gezamenlijk onderzoeksvoorstel in te dienen waarin gekeken wordt naar de minimale eisen van de systemen.

Nog dit jaar wordt naar buiten gecommuniceerd welke verplichtingen de Europese motorfabrikanten zichzelf hebben opgelegd om de ontwikkeling van diverse veiligheidssystemen te stimuleren.

Kunnen we straks lekker thuis achter ons beeldschermpje zitten terwijl onze motorfiets een veilig rondje IJsselmeer doet

bron FEMA

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Suzuki GSX-8R

Eerste test Suzuki GSX-8R

2 maart, 2024

Suzuki breidt haar afgelopen jaar geïntroduceerde paralleltwinplatform nu uit met een sportieve exponent? Met een ...
Kawasaki Promo Tour 2024

Kawasaki Promo Tour 2024

1 maart, 2024

Vrijblijvend proefrijden op je favoriete Kawasaki. Dit jaar trekt de Kawasaki Promo Tour weer door het land om jou ...

Overig nieuws