Nieuws

Motornieuws: Harley-Davidson Nightster

Vorig jaar verraste Harley-Davidson vriend en vijand met de komst van de Pan America, en daarnaast presenteerde het Amerikaanse merk met de Sportster S ook nog een brute muscle bike met een dikke 1.250cc-V-twin. Laatstgenoemde krijgt er nu een broertje bij in de vorm van de nieuwe Nightster.

Kloppend hart van die nieuwe machine is de 975cc metende vloeistofgekoelde 60-graden-V-twin, de Revolution Max 975T, die de Amerikanen een paar jaar terug lieten zien in het Bronx-prototype. Dat werd uiteindelijk nooit een productiemodel, maar nu hebben ze bij Harley-Davidson rond dit blok, dat goed is voor 90 pk bij 7.500 toeren en 95 Nm bij 5.000 toeren, de Nightster omheen gebouwd. Een klassiek gelijnde Sportster rond een modern hart dus, met onder andere variabele kleptiming voor de inlaatkleppen.

Het blok hangt in een frameconstructie van stalen buis die in grote lijnen van de Sportster S is overgenomen. Anders dan die S heeft de Nightster geen swingarm van ronde buis, maar een meer eenvoudige stalen constructie. Achter ook geen monoschokdemper, zoals op de S, maar stereoschokdempers, die wat doen denken aan de vroegere Dyna-modellen. De voorzijde wordt afgeveerd door een 41mm-Showa-telescoopvork. De banden zijn ook een stukje minder breed dan op de Sportster S trouwens: 100/90-19 voor en 150/80 achter. Lui in het zadel blijven zitten als je wilt tanken, is er met de Nightster niet bij. De tank en ook de vuldop zitten omwille van een lager zwaartepunt onder het zadel, voor je huist een stalen cover van de airbox.

Ook modern aan de Nightster is een flinke shot elektronica,  zo is de nieuwe Harley uiteraard voorzien van ABS en daarnaast van tractiecontrole, Drag-torque Slip Controle (DSCS) en drie rijmodi: road, sport en regen. Verder is de Amerikaan voorzien van een 4 inch analoge snelheidsmeter met een lcd-insert en led-verlichting rondom.

De Nightster is beschikbaar in Vivid Black, Gunship Grey en Redline Red en staat vanaf mei bij de dealers voor een vanaf-prijs van €18.495,- (België: €15,495). Meer info: www.harley-davidson.com 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws