Nieuws

Motornieuws: BMW Concept 101

Honda deed het met de GoldWing, Kawasaki met haar VN1700, Harley-Davidson en andere Amerikaanse fabrikanten hebben er uiteraard eentje in hun gamma en naar nu blijkt werpt ook BMW zich op het Bagger-platform. Deze tijdens het Concorso d’Eleganza Villa d’Este aan de oevers van het Como-meer gepresenteerde Concept 101 is een studiemodel dat luidt BMW de personificatie is van ‘American Touring’. De naam, meer precies het 101, verwijst dan ook naar de cilinderinhoud in cubic inches van de 1.649cc metende machine. Bovendien is de Concept 101 ontworpen door Designworks in Newbury Park, Californië (een dochteronderneming van de BMW Group) dat toevalligerwijs gesitueerd ligt in de nabijheid van Highway 101. Dit ter kennisgeving.
Aan de basis van de Concept 101 ligt uiteraard BMW groottoerder K1600 met de 160 pk sterke (175 Nm) zes-in-lijn. En knap werk, de genen van die K1600 zijn zeker aan de voorzijde nog onmiskenbaar aanwezig, dat terwijl de machine daar in niets nog op lijkt. Bagger eigen is het silhouet dankzij onder meer het minimalistische ruitje extreem laag, waarbij de lijnen prachtig vloeiend aflopen richting achterzijde. Zelfs de zijkoffers zijn prachtig in het design geïntegreerd en vormen één geheel met de motor. Meest opvallende zaken zijn, naast de sprankelende donker- en lichtzilveren two-tone kleurstelling met houtaccenten, de achterzijde met LED achterlicht, het immense voorwiel en de nieuwe uitlaatpartij die het zescilinderconcept nog eens extra krachtig benadrukt.
De Concept 101 is gemaakt in samenwerking met Roland Sands, waarbij Designworks het ontwerp voor haar rekening nam en Sands de uiteindelijke uitvoering. Die samenwerking komt optisch tot uiting door middel van Sands’ RSD-logo op onder meer koppelings- en nokkenasdeksel, evenals de wielen. Een geslaagd project, kan wat ons betreft zo de prijslijst in!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Mail & Win: S100 Clean Pakket

Mail & Win: S100 Clean Pakket

29 februari, 2024

Zo, met de MotorBeurs Utrecht als officieuze aftrap van het nieuwe motorseizoen koud achter de kiezen, is de tijd ...
Yamaha Demo Ride Tour 2024

Yamaha Demo Ride Tour 2024

28 februari, 2024

Met vooruitstrevende designs zijn de Yamaha-modellen in de 2024 line-up stuk voor stuk plaatjes om naar te kijken, ...

Overig nieuws