Nieuws

Motornieuws 2024 – Yamaha MT-09

Het is alweer tien jaar geleden dat Yamaha het ondertussen uiterst geliefde CP3 driecilinder blok in een even geliefde MT-09 introduceerde. Voor 2024 heeft Yamaha die naked flink aangescherpt en korte metten gemaakt met de veelvuldig bekritiseerde koplamp.

Waar de nieuwe MT-09 zijn inspiratie vandaan haalt, raadt werkelijk niemand. Yamaha claimt dat het ontwerp is gebaseerd op de YZ-motorcrossers om de benodigde vrijheid van bewegen te creëren. Zoals gezegd ruimt de oude koplamp het veld voor een LED-exemplaar, dat volgens Yamaha een ‘meer uniforme relatie tussen de koplamp en brandstoftank’ realiseert. Ook achteraan zien we een nieuw achterlicht dat bovenop rood is, maar onderop smoke is voor een visueel slankere achterkant.

Om het rijplezier nog verder te vergroten, heeft het EU5+ motorblok een nieuwe luchtfilterkast die het hoge-frequentiegeluid accentueert. Dat brengt de hartslag van het CP-3 blok onmisbaar en direct in het gehoor van de rijder. De zitpositie verschilt wezenlijk van het vorige model. De voetsteunen staan 30,6 millimeter naar achter en 9,5 millimeter hoger. Dat klinkt een stukje dynamischer, ook al omdat het stuur lager staat. Het zadel bestaat op het 2024-model uit een los rijder- en duogedeelte.

Yamaha vertrouwt wederom op Brembo (nieuwe remcilinder) voor de remmen en KYB voor de vering. De vering is strakker afgesteld dan voorheen voor een dynamischer rijervaring.  Natuurlijk maakt de MT-09 ook elektronisch een volgende stap. De naked krijgt een nieuw 5” TFT-dashboard, connectiviteit en navigatiemogelijkheden met Garmin StreetCross. Naast de gebruikelijke rijmodi – Sport, Street en Rain – beschikt de MT-09 over twee Custom-rijmodi die volledig naar wens van de rijder zijn in te stellen. De Back Slip Regulator (BSR) voorkomt een blokkerend achterwiel bij terugschakelen door het geproduceerde koppel af te regelen.

De nieuwe MT-09 is verkrijgbaar in zwart, blauw en grijs. Over prijs en leveringsdata doet Yamaha er nog het zwijgen toe.

Lees hier hoe positief we MT-09 in 2021 beoordeelden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Dainese D-air krijgt update

Dainese D-air krijgt update

30 november, 2023

Dainese is één van de absolute pioniers op het gebied van airbagtechnologie. In 2000 al presenteerden de Italianen ...
KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws