Nieuws

Motornieuws 2024: Nieuwe Ducati Hypermotard eencilinder?

De dikke eenpitter is dood? Niet als het aan Ducati ligt, zo lijkt het. Op Sicilië werd namelijk door onze collega’s van Moto.it dit prototype van een nieuwe Hypermotard gespot. Met dikke eencilinder in het vooronder!

Eencilinders zijn zeker geen onbekend terrein voor Ducati, dat ze al sinds begin jaren 50 produceert. Begonnen met kleine racemotoren tussen de 100 en 175 cc groeide dat uit de prachtige 572 cc Supermono racer die tot 1997 werd gebouwd. Daarna verdween de eenpitter bij Ducati, maar die lijkt nu bezig aan een rentree. Vermoedelijk heeft het blok een cilinderinhoud van 659 cc (uitgaande van Amerikaanse homologatiegegevens uit 2022) waaruit minimaal 75 pk wordt geperst. Daarmee kan het dan immers prima de concurrentie met de KTM 690 eencilinder. Veel vermogen, maar met desmodromische klepbediening zou dat zeker mogelijk moeten zijn. Opvallend aan het blok is onder meer de bijna verticale gemonteerde cilinder en de swingarm die in het blok gelagerd is, een constructie die we ook kennen van de V4 Panigales.

Het blok hangt uiteraard ook in een nieuw frame, dat op de foto’s grotendeels aan het oog onttrokken is. Wel zichtbaar is het trellis-subframe. Aan de voorzijde prijkt een upside-down voorvork met een enkele schrijfrem en radiaal gemonteerde Brembo remklauw, achter een monoschokdemper met hevelsysteem. De wielen lijken 17 inch groot en zijn waarschijnlijk standaard voorzien van plakkerige Pirelli’s. Dit aangezien de bandenfabrikant een testcentrum heeft op Sicilië en de testrijder geen Dainese draagt, zoals de Ducati testrijders normaliter hebben. Het gaat hier dus waarschijnlijk om een Pirelli-medewerker.

Dat laatste betekent ook dat de Italiaanse supermoto zeer waarschijnlijk niet lang meer op zich laat wachten. In het kader van Ducati World Première 2024 worden de komende weken/maanden diverse nieuwe modellen gepresenteerd (waarvan de Monster 30° Anniversario de eerste was), de Hypermono, laten we ‘m zo maar even noemen, is er daar ongetwijfeld eentje van. Wat ons betreft: laat maar komen!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws