Nieuws

Motornieuws 2023: Kawasaki ZX-6R maakt rentree

In 2019 werd al gevreesd voor het Europese eind van de Kawasaki ZX-6R in verband met de Euro4-norm, maar die horde nam de vier-in-lijn supersport nog. De Euro5-drempel echter bleek te hoog, waardoor de 6R na 2020 alsnog van het Europese toneel verdween (in de rest van de wereld was ‘ie nog wel gewoon te koop). Tijdelijk zo blijkt nu, want komend najaar staat ‘ie weer bij de dealer!

Menig supersportliefhebber zal een bescheiden vreugdekreetje niet kunnen onderdrukken nu Kawasaki officieel (de geruchten deden immers al langer de ronde) de rentree van haar geliefde supersport heeft aangekondigd. Dit najaar al staat de vier-in-lijn sportfiets weer in de showroom en dat helemaal comform de meest actuele Europese regeltjes. Kawasaki heeft de ook in zijn jongste vorm weer 636 cc metende viercilinder namelijk de Euro5-horde over getild, onder meer door nieuwe nokkenassen, een geoptimaliseerd inlaattraject en vernieuwd uitlaatsysteem met plaatsing van de katalysator nu dichter bij het blok. Ingrepen die slechts een minimale invloed op de prestaties hebben gehad, want met 129 pk bij 13.000 toeren geeft de rijklaar 198 kilo wegende 6R slechts één pk-tje toe op zijn voorganger. Geneuzel in de marge kortom.

Kawasaki nam de gelegenheid ook maar meteen te baat om ook wat andere zaken aan te pakken. Het kuipwerk is bijvoorbeeld licht bijgepunt, het ABS kreeg een upgrade en daarnaast is ook de uitrusting naar een hoger plan getild. Zo zijn de knipperlichten nu, net als de rest van de verlichting, van het led-type, behoort een quickshifter tot de standaarduitrusting en siert een nieuw 4,3 inch groot TFT dashboard met onder meer bluetooth-connectivity en dag-/nachtstand het blikveld.
Ook heb je op de ZX-6R nu de keuze drie voorgeprogrammeerde rijmodi (Sport, Road en Rain) waar tractiecontrole (drie standen en uitschakelbaar) en vermogensafgifte (F(ull) en L(ow)) zijn ondergebracht. De vierde Rider-modus kun je naar eigen wens inrichten.

Onder de streep misschien geen heel schokkende updates, maar dat hoeft ook absoluut niet. Alleen al het feit dat de ZX-6R zijn rentree maakt, is reden genoeg voor een bescheiden feestje. De nieuwe ZX-6R staat zoals gezegd eind dit jaar bij de dealer, waarbij je de keuze hebt uit een KRT- of grijs/zwarte-versie. De prijs is nog niet bekend. Info: www.kawasaki.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws