Nieuws

Motornieuws 2023: Husqvarna Norden 901 Expedition

Met de Norden 901 presenteerde Husqvarna in 2022 een ronduit volwassen reismachine, die grotendeels wortelde in de 890 Adventure van moederbedrijf KTM. De Norden pakte daarbij een beetje de gulden middenweg tussen de standaardversie en de R-uitvoering van de 890. Deze nieuwe Expedition heeft, zoals de naam al doet vermoeden, zijn ogen nog verder op de horizon gericht en verlegt het zwaartepunt ook duidelijk meer naar het terrein.

En dat doet de nieuwe Norden 901 Expedition, zoals ‘ie voluit heet, vooral op het gebied van vering en uitrusting. Aan het stalen vakwerkframe zelf en het blok is namelijk niets veranderd. De 889cc-paralleltwin is ook in de Expedition goed voor maximaal 105 pk en 100 newtonmeter koppel, wat zeker in het terrein, waar ‘less’ vaak ‘more’ is, ruim voldoende is. En op dat terrein is de jongste Husky-exponent nog beter voorbereid dan de standaard Norden, die overigens ook net als de Expedition al over 21 (voor) en 18 inch (achter) spaakwielen met Pirelli Scorpion Rally STR-banden beschikt. Het verschil zit ‘m hier vooral in de vering, de weggerichte WP Apex vering is namelijk ingeruild voor meer offroadgerichte XPLOR componenten van dezelfde firma. Die bieden met 240 mm zowel voor als achter duidelijk meer veerweg en zijn bovendien beide volledig instelbaar. Achter is zelfs de ingaande demping in high- en lowspeed aanpasbaar.

Ook de uitrusting kreeg zoals gezegd een flinke boost. Qua hardware, onder meer door de toevoeging van een flinke ruit, een set soft zijkoffers met beide 18 liter inhoud, middenbok, dikke aluminium carterbeschemer en handvat- en zadelverwarming (rijder). Maar ook softwarematig is de Expedition wat rijker bedeeld dan de basisversie. Zo is de vierde Explorer-rijmodus (naast Street, Rain en Offroad) nu standaard en is ook de tractiecontrole uitgebreid met diezelfde extra modus, die in totaal negen verschillende wielspin niveaus biedt. Ongeacht of je dus amateur of volleerd drifter bent, iedereen komt energiek maar veilig op het onverhard de bocht om.

Onder de streep legt de nieuwe Expedition, die uiteraard ook een bijpassend avontuurlijk lakwerk kreeg, rijklaar net iets meer dan tien kilo meer in de weegschaal ten opzichte van de standaarduitvoering. Al is het rijklaar gewicht van 214,5 kilo nog altijd heel betamelijk!
Binnenkort al kunnen we in Zuid-Afrika proeven van dit nieuwe reishoofdstuk in de Husqvarna boeken. Alles over de nieuwe Norden 901 Expedition lees je in MotoPlus 7/2023!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...
Super Hooligan met Indian-roots

Super Hooligan met Indian-roots

24 februari, 2024

Laat Roland Sands los op een motorfiets en negen van de tien keer komt er een enorm gaaf ding uit. Indian liet de ...

Overig nieuws