Nieuws

Motornieuws 2022: Yamaha TMax

Yamaha’s TMax viert dit jaar alweer zijn twintigste verjaardag en dan is een cadeautje natuurlijk wel enigszins op zijn plaats. En dus trakteerde de Japanse fabrikant haar maxiscooter vlaggenschip niet alleen op een cosmetische update, ook de uitrusting is naar een hoger plan getild.

Al sinds de introductie in 2001 staat de TMax te boek als sportscooter pur sang, en ook het nieuwe design laat daarover geen misverstand bestaan. In vergelijking met de actuele versie zijn de lijnen allemaal net even scherper, waarbij met name de nieuwe led-koplampen met geïntegreerde richtingaanwijzers een heel stuk sportiever ogen. Ook kreeg de twin nieuwe, lichtere tienspaaks gietwielen en een wat slankere, over 55 millimeter verstelbare kuipruit. Op motorisch gebied is er buiten het nieuwe, volledig elektronische gashendel eigenlijk weinig nieuws te melden, de 560cc-paralleltwin is namelijk nog altijd goed voor 48 pk en 55,7 newtonmeter koppel.

Qua uitrusting is er heel meer nieuws. Zo valt het oog nu op een uiterst modern 7 inch TFT scherm, dat onder meer de keuze biedt uit drie lay-outs (Intelligent, Sporty en Authentic) en uiteraard over bluetooth-connectivity beschikt. Dat laatste maakt de weg vrij naar het nieuwe Full-map Garmin Navigation, waarbij je het dashboard middels een app in een oogwenk tot navigatiesysteem omtovert. Verder is ook het Smart Key-systeem opgewaardeerd, het ontgrendelen van bijvoorbeeld het zadel of stuurslot, gaat nu een stuk eenvoudiger. Net als tanken trouwens, de nieuwe Tmax heeft namelijk een elektronische tankdop, die automatisch opent wanneer je de afdekklep opent.
Verder kreeg de vering een iets sportievere afstelling, is de ergonomie door onder andere een aangepast stuur, langer zadel en langere floorboards wat actiever geworden en is de rugsteun van de rijder over dertig millimeter verstelbaar.

De nieuwe Yamaha TMax is er ook komend jaar weer in twee versies: de standaard- en Tech Max-uitvoering, met onder andere een verwarmd zadel, handvatverwarming, cruise-control en elektronisch verstelbare ruit. De basisversie komt er in drie kleuren: blauw, grijs en een uiterst frivole gele uitvoering (als eerbetoon aan de Oer-TMax). De Tech Max is er in het donkergroen (Dark Petrol) en grijs. Beide staan vanaf april 2022 in de showroom, prijzen zijn nog niet bekend. Info: www.yamaha-motor.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws