Nieuws

Motornieuws 2020: Yamaha MT-125

Heel verrassend is het niet, welkom daarentegen wel. Nadat Yamaha eerder al bekend maakte dat het haar MT-03 voor komend jaar een flinke upgrade heeft gegeven, volgt nu de MT-125!

Heel eerlijk gezegd, werd dat ook wel een klein beetje tijd. Al sinds de introductie van Yamaha’s A1 naked in 2014 is ‘ie optisch namelijk nagenoeg ongewijzigd gebleven. Hoewel scherp en sportief gesneden, was de tijd wel rijp voor een optische oppepper. En daarin stelt de 2020 MT-125 gelukkig niet teleur. Het nieuwe, naar voren aflopende design is van zijn echt scherpe randjes ontdaan en oogt stukken moderner. Met name dankzij de nieuwe dubbele contourverlichting, met daaronder de eigenlijke LED-koplamp, bestaat er ook geen enkele twijfel meer over tot welke familie deze eencilinder behoort: hier staat een rasecht MT.

Naast het vernieuwde uiterlijk is de 125 ook technisch flink aangepakt. De naked wortelt sterkt in de YZF-R125 en kreeg dan ook het vernieuwde eencilinderblok dat sinds afgelopen jaar in deze ‘opstapracer’ te vinden is. Een behoorlijk modern blok, die onder meer pronkt met variabele klepbediening (Variable Valve Actuation). Bij 7.400 toeren schakelt deze om naar een andere inlaatnok die de inlaatkleppen hoger en langer lift. Ook is het nieuwe blok, dat wederom goed is voor maximaal 15 pk bij 10.000 toeren, nu voorzien van een assist & slipper koppeling, ofwel een bekrachtigde koppeling met remkoppelbegrenzer (anti-hop).

Ook rijwieltechnisch werd er behoorlijk aan de 125 gesleuteld. Een nieuw frame, met onder meer een kortere wielbasis (1.325 t.o.v. 1.355 mm) en een licht extremere geometrie, tillen de sportieve stuureigenschappen naar een hoger plan. Aan de voorzijde vind je nu een Ø 41 mm upside-down voorvork, terwijl er nu ook een iets bredere (140 to.v. 130 mm) achterband is gemonteerd. Ook bijzonder voor een motor van een dergelijk bescheiden kaliber: in het voorwiel prijkt een radiale remklauw.

Een behoorlijk flinke make-over dus voor deze kleine naked, die vanaf december bij de dealer staat in de kleuren Ice Fluo, Icon Blue en Midnight Black. De prijs van de nieuwe MT-125 wordt in een later stadium bekend gemaakt. Info: www-yamaha-motor.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws