Nieuws

Motornieuws 2016: Indian Springfield

Vernoemd naar de geboorteplaats van Indian Motorcycle tekent deze nieuwe Springfield voor alweer het achtste model in de line-up van Amerika’s oudste motorfabrikant. Zo op het eerste gezicht heeft de lekker klassiek gelijnde dikke cruiser wel wat weg van de Chief Vintage uit eigen huis, echter presenteert de jongste exponent rond de 1.811 cc Thunder Stroke® 111 V-twin zich als een stukje veelzijdiger. Indian houdt er wat de Springfield betreft een soort van licht modulair concept op na, het ruime windscherm en de harde, elektronisch afsluitbare zijkoffers zijn namelijk makkelijk (dus zonder gereedschap) afneembaar. Ofwel, in een wip tover je een praktische toermachine om tot een pure (zeker zonder het eveneens afneembare duozadel) cruiser.
Het ronde lijnenspel met een passende overdaad aan chroom lijkt rechtstreeks overgenomen van designschetsen uit de jaren ’30 en ’40. In combinatie met nostalgische elementen als het ornament op het voorspatbord, het exclusieve leren zadel met contrasterende stiksels en de analoge telers op de tank geeft het de machine niet alleen een ronduit begerenswaardig karakter, maar straalt bijna een diepe innerlijke rust uit. Helemaal passend bij die uitstraling is natuurlijk het blok, dat zijn reusachtige longinhoud zoals het een goed Amerikaans betaamt niet gebruikt voor topvermogen, maar voor een golf aan koppel. De V-twin piekt met 139 newtonmeter al bij 2.600 toeren, waarmee je je probleemloos terug in de tijd laat voeren. Allesbehalve klassiek is overigens de uitrusting, de nieuwe Springfield is namelijk standaard onder meer uitgerust met ABS, elektronische bandenspanningscontrole en cruise control.
Amerikaanse vormen, Amerikaanse techniek en ook Amerikaanse maten. De Springfield maakt met een totale lengte van 2.583 millimeter al flink indruk en doet daar met een drooggewicht van 372 kilo nog een schepje bij bovenop. Indruk maken doet de in het rood en zwart verkrijgbare cruiser trouwens ook met zijn prijs: € 31.199,- staat ‘ie bij je in de garage.
Info: www.indianmotorcycle.com

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda Collection Hall heropend

Honda Collection Hall heropend

20 mei, 2024

Honda heeft haar Honda Collection Hall, het museum van het merk in het Mobility Resort Motegi in het Japanse ...

Overig nieuws