Nieuws

Motornieuws 2015: Kawasaki Vulcan S

Het laatste motorrumoer vanuit Keulen is nog niet eens weggestorven of Kawasaski gaat al vrolijk verder met haar 2015-modeloffensief. De groenen gaan hun modellijn namelijk verrijken met deze Vulcan S, een karaktervolle powercruiser à la Honda’s CTX700. De machine komt overvliegen vanuit de VS, waar hij al eerder werd gepresenteerd, en combineert een klassiek laag cruiser silhouet met moderne, soms ook wat eigenzinnige stijlelementen. Meest sprekende voorbeeld daarvan is de bijna horizontaal, zijdelings geplaatste achterschokbreker die werkelijk prachtig de lijn van de bovenste framebuis door leidt naar de swingarm. Optisch een mooie oplossing, maar ook technisch, omdat er zo aan de onderzijde ruimte werd gecreëerd voor de lekker vette einddemper. Ook het subtiele koplampje en de opvallende gietwielen met een welhaast klassiek randje geven de compacte cruiser een heel eigen gezicht.

Motorisch gezien leunt de Vulcan sterk op de ER6-serie. De energieke, inmiddels bewezen 649 cc paralleltwin, die eveneens dienst doet in de Versys 650, is in originele trim goed voor 72 pk bij 8.500 toeren, maar werd voor transplantatie wel licht onderhanden genomen. De exacte specificaties houdt Kawasaki nog even geheim, wel is duidelijk dat het blok is geretuned op meer koppel in voornamelijk het lage- en middentoeren gebied. Precies daar waar een cruiser zijn slagkracht moet hebben inderdaad. Qua vering is de Vulcan S redelijk behouden, voor prijkt een telescoop voorvork, achter een monoschokbreker met een zevenvoudig instelbare veervoorspanning. Qua ergonomie kan de twin overigens wel bogen op verschillende individuele voorkeuren. Zowel rem- als koppelingshendel zijn bijvoorbeeld instelbaar, maar ook bij de voetsteunen kan worden gekozen uit drie posities, waarmee een qua postuur breed publiek wordt bediend. Ook verheugend, het remsysteem – enkele Ø 300 mm remschijf voor met dubbelzuiger remklauw en Ø 250 mm remschijfrem achter met enkelzuiger remklauw – wordt standaard ondersteund door ABS.

Kawasaki zal op de 72e editie van de Eicma in Milaan (6 t/m 9 november aanstaande) officieel het doek lichten van de Vulcan S. Heel even geduld dus nog!


Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Mail & Win: S100 Clean Pakket

Mail & Win: S100 Clean Pakket

29 februari, 2024

Zo, met de MotorBeurs Utrecht als officieuze aftrap van het nieuwe motorseizoen koud achter de kiezen, is de tijd ...
Yamaha Demo Ride Tour 2024

Yamaha Demo Ride Tour 2024

28 februari, 2024

Met vooruitstrevende designs zijn de Yamaha-modellen in de 2024 line-up stuk voor stuk plaatjes om naar te kijken, ...

Overig nieuws