Nieuws

Motorkaravaan 2008 (2)

De MotorKaravaan, die op 15 Juni onder leiding van Rob de Jong (Ride-on MotorTours) vanuit Nederland vertrokken is voor een reis naar Vladivostok (en terug) heeft Siberië bereikt. Eind juni staken ze bij Yekarainaburg de Europees-Aziatische grens over en lieten daarmee ook Rusland achter zich. En het wijdse Siberische landschap strekt zich nu uit tot aan de horizon. De reis naar Vladivostok zal ongeveer 15.000 kilometer lang zijn, waarin ze uiteindelijk 9 tijdzones zullen hebben gepasseerd.
In Yekatarinaburg, een prachtige en zeer grote stad die bekend is omdat daar de laatste Tsarenfamilie werd vermoord, ontmoetten de deelnemers de plaatselijke motorclub. "We moesten er een beetje aan wennen want de naam van de club, ‘de Zwarte Messen’, klinkt veel ruiger dan de leden, allen zakenmensen, zijn," liet Rob de Jong weten.
In Irbit bezocht de MotorKaravaan de Ural-fabrieken. Ook daar heeft de tijd niet stilgestaan en dat betekent dat de fabriek hard bezig is zijn Sovjetgezicht af te schudden. Werden er ‘vroeger’ 130.000 motoren per jaar geproduceerd, tegenwoordig zijn dat er nog maar 1200 (twaalfhonderd!) en die zijn allemaal voor de export bedoeld.
Onderweg is het vooral de uitgestrektheid van het landschap dat op de rijders zijn uitwerking heeft. "Het is ongelooflijk om die schaalvergroting mee te maken, te voelen," aldus Rob. "Soms zie je in een aardappelveld van een kilometer lang een vrouw met een schoffel staan bijvoorbeeld, of passeer je een oude man op een krakkemikkige fiets, terwijl het eerstvolgende dorp 30 km verder is."
Maar de groep motorrijders komen ook andere bijzondere dingen tegen, zoals een groep hardlopers die op weg zijn naar Vladivostok…
De MotorKaravaan heeft ook alweer de nodige probleempjes meegemaakt. Niet met de politie, die de Nederlanders meteen koppelt aan succestrainer Guus Hiddink en ze na vriendelijk schouderklopjes gewoon door laat rijden. Maar Marlies verloor haar kentekenplaat en Pim zijn motor viel om doordat de standaard wegzakte in het asfalt. Zijn spiegel brak af op het beugeltje dat ook het remhendel vasthoudt. Werk voor het thuisfront dus: er werd een ‘kentekenplaat’ gemaakt op de pc en doorgemaild, terwijl er een nieuw beugeltje via DHL werd opgestuurd. Die was echter pas na negen dagen in Novosibirsk, waar de groep toen alweer was vertrokken. Maar ook daar werd een oplossing voor gevonden.
Klik hier voor het komplete reisdagboek van de Motorkaravaan.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws