Nieuws

Motorhelm met ventilatiesysteem

Op helmengebied hebben we al heel wat voorbij zien komen, maar deze integraalhelm met ventilatiesysteem en filter van de Indiase startup Shellios Technolabs is zonder meer een bijzondere.

Motorrijders worden – net als alle andere inwoners van grote steden in India – blootgesteld aan een enorm hoge mate van luchtverontreiniging. Met de Puros wil Shellios Technolabs motorrijders de helpende hand toesteken, door niet alleen het hoofd maar ook de longen te beschermen. 

De anti-smog-helm is daarom aan de achterzijde voorzien van een element waarin een gepatenteerd luchtreinigingssysteem zit, dat bestaat uit een klasse-13-HEPA-filter, een ventilator en een oplaadbare lithium-ion-accu. De ventilator zuigt de lucht van achteren aan, reinigt deze en laar het via een aan de bovenzijde aangebracht ventilatiekanaal in de helm circuleren. Althans, dat is de bedoeling volgens de makers. Het filter kan na verloop van tijd trouwens vervangen worden. 

Volgens Shellios moet het filterproces bescherming bieden tegen PM2,5-deeltjes en deze schadelijke stof met meer dan tachtig procent reduceren. Verder moet de luchtstroom in de helm er voor zorgen dat het vizier niet beslaat. 

Bovendien is luchtreiniging de eerste stap in het plan van Shellios, in de nabije toekomst wil het de ongeveer 1.500 gram wegende Puros ook voorzien van airconditioning en bluetooth-connectiviteit. De fiberglas Puros voldoet aan de Indiase veiligheidsnorm (IS:4151), is vooralsnog op de lokale markt leverbaar in maat M en L en kost omgerekend 57 euro.   

Of er een Europese toekomst in de Puros zit, is onzeker. Dan zal er met name qua keuring nog een berg werk verzet moeten worden.  

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Triumph Daytona 660

Eerste test Triumph Daytona 660

14 april, 2024

Ook Triumph wil een graantje meepikken in het groeiende segment van betaalbare sportieve motorfietsen. Waar de ...

Overig nieuws