Nieuws

Motorhelm met airbag

Motorhelmfabrikant Airoh en voertuigveiligheidsspecialist Autoliv hebben een motorhelm-concept met airbag gepresenteerd.

Doel van dit bijzondere project is uiteraard meer veiligheid voor motorrijders, zonder dat het design, gewicht of comfort van een motorhelm daarbij in belangrijke mate wordt beïnvloed. Dat dit mogelijk is, is gebleken uit uitgebreide studies die beide bedrijven twee jaar lang gemeenschappelijk hebben uitgevoerd. Hoe zo’n helm met geïntegreerde airbag er uit zou kunnen zien en geconstrueerd zou moeten worden lieten Airoh en Autoliv op de afgelopen EICMA in Milaan zien. De helm is voorzien van een systeem dat opgeblazen kan worden en daardoor meer bescherming zou moeten kunnen bieden dan een conventionele motorhelm. “De testen hebben laten zien dat door de de combinatie van de beide slagabsorberende technieken (helm en airbag) de lineaire versnelling van het hoofd en daarmee ook het risico op letsel wordt verkleind”, aldus het persbericht van beide fabrikanten.

Mechanisch schijnt het concept al behoorlijk op de rails te staan. De airbag wordt door een gasgenerator opgeblazen, die feitelijk hetzelfde werkt als de technologie achter airbag-systemen in auto’s. De module is volledig in de helm geïntegreerd. De kapjes dien het systeem afdekken, kunnen worden geopend, waardoor de airbag als het nodig is opgeblazen kan worden. Tegelijkertijd moet dit systeem het design en het gewicht van een helm niet al te zeer beïnvloeden, aangezien het verhoudingsgewijs compact en licht moet zijn. De volgende uitdaging zal het ontwikkelen van passende elektronica zijn, waardoor de helm-airbag in situatie die daar om vragen tijdig wordt opgeblazen. 

In basis is lijkt het een veelbelovend concept, waarbij we ons over een paar jaar, als het systeem productieklaar is, misschien wel afvragen waarom niemand eerder op dit idee gekomen is. 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws