Nieuws

Motorgeschiedenis in unieke fabrieksbrochures

Een paar weken na pakjesavond werd bij Hans Koopman een bijzonder pakket bezorgd. Het bleek een grote collectie zeldzame folders en brochures uit onze collectieve motorjeugd, begin jaren zestig, en geschonken door motorvriend Henri Prins. Voordat deze unieke verzameling in de archieven van de Stichting Historische Motor Documentatie belandt, laten we je meegenieten van een aantal ‘papieren pareltjes’.

In dit eerste deel belichten we de folders en brochures van Aermacchi, AJS, Ariel Motors Limited, Bianchi en BMW uit de vuistdikke stapel. Maar hoe is de collectie van Prins eigenlijk uitgegroeid tot wat het nu is? Lang voordat hij de leeftijd bereikte waarop je het rijbewijs kunt halen, startte Henri met het verzamelen van motor folders. Omdat die bij de meeste motor handelaren nog niet voor het uitdelen lagen, schreef Henri importeurs en fabrikanten aan voor meer informatie. “Je had wat geduld nodig,” herinnert hij zich, “maar enkele weken later kwam de informatie wel, vaak vergezeld van een keurig op gestelde brief, waaruit bleek dat jouw belang stelling erg op prijs werd gesteld. Ik denk dat ze daar nu de tijd niet meer voor nemen.” Zo bouwde Henri een unieke collectie brochures op, die letterlijk een kleurrijk beeld geven van de motormarkt begin jaren zestig.

Benieuwd welke modellen uit de jaren ’60 er op de folders en brochures zijn uitgelicht, en wat het verhaal achter deze modellen is? Je leest – en ziet – het in het eerste deel van de brochurecollectie van Henri Prins in Het Motorrijwiel 190! Een abonnement afsluiten? Dat kan, klik dan even hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda scherpt MSX125 aan

Honda scherpt MSX125 aan

12 juli, 2024

De Dax, Monkey en MSX125 (Grom in de VS en Japan) van Honda kunnen op een hondstrouwe fanschare rekenen. Honda ...
Unieke racehelm van Scorpion

Unieke racehelm van Scorpion

11 juli, 2024

Een bijzondere en fraaie helm van Scorpion: de EXO-R1 Evo Carbon Air Onyx. De sportieve helm is namelijk voorzien ...

Overig nieuws