Nieuws

Motor op stal? Tijd voor onderhoud aan je outfit!

De tijd staat niet stil, ook niet in motorkledingland. Materialen worden steeds beter, textielen pakken worden derhalve ook. Toch hoef je echt niet elk seizoen te investeren in een nieuwe outfit, met deze onderhoudstips hou je je comfortabele motorpak in topvorm.

Reiniging

Een vies textielpak kun je met een gerust hart in de wasmachine doen, zelfs het membraan is daartegen bestand. Echter onder bepaalde voorwaarden: wasverzachter is een absolute no-go, en de protectoren moet je vooraf verwijderen. Neem die gelegenheid te baat om deze meteen even op scheuren of breuken te controleren en vervang indien nodig. Er is tegenwoordig een breed scala aan speciale wasmiddelen voor motorkleding verkrijgbaar, maar een regulier fijnwasmiddel volstaat meestal ook. De wastemperatuur staat aangegeven op het wasetiket. Een extra spoelbeurt na de reguliere wascyclus verwijdert vervolgens alle laatste resten. Wanner je pak enkel oppervlakkig vuil is, dan is een korte handwas de beste keus. Doe dat met veel water, neutrale zeep en een spons of borstel. Ook hier weer rijkelijk naspoelen met water, want resten verstoren de werking van het membraan. Daarna laten drogen zoals normale was, maar vermijdt warmte (niet in de droger dus).

Onderhoud

Eer is een adequate manier om de oorspronkelijke impregnering weer op niveau te brengen. Op het wasetiket staat of je het pak mag strijken of in de droger mag doen. Mag dit, dan voldoen twintig minuten in de droger of strijken op een lage stand om het waterafstotende effect te herstellen. Heeft ook dit geen of te weinig effect, dan kun je het pak het beste opnieuw impregneren met een speciale spray.

Reparatie

Een synthetisch weefsel laat zich goed repareren. Naaien is net zo eenvoudig als bij normale vrijetijdskleding. Moeilijker wordt het wanneer het membraan kapot is of deze aan de buitenlaag is gelamineerd. Dan kun je deze immers niet meer naaien zonder de waterdichtheid teniet te doen. In dergelijke gevallen biedt enkel een reparatie door de fabrikant uitkomst.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Exclusief beestje van MV

Exclusief beestje van MV

9 december, 2023

Nu zie je een MV Agusta sowieso al niet op iedere straathoek, maar de kans dat je deze Superveloce Arsham in het ...

Overig nieuws