Nieuws

Mooiste passen van Zwitserland, plaats 5 de SAN BERNADINOPAS

De zomer is gearriveerd en passen pakken is een absolute zomertopper. Een echt passenparadijs is Zwitserland, op slechts 800 kilometer van Utrecht. MotoPlus reed een rondje passen, waarvan we hier de mooiste vijf beoordelen. Die beoordeelde we met volgende criteria: algemeen rijplezier, langzame bochten, snelle bochten, landschap en pashoogte. Het rondje passen is uiteraard zelf na te rijden. Laat ons dan in ieder geval even weten wat je van deze zomerse rollercoaster vond.

SAN BERNADINOPAS

Lengte: 32 kilometer * Hoogte: 2.065 meter * Geopend van: april tot december * Maximaal stijgingspercentage: 9,7 % * Bijzonderheden: pittoreske ‘Steinmännchen’, het Moesolameer op pashoogte, veenachtige landschappen aan de noordzijde

Vertrek vanuit San Bernardino in het Misoxdal (Mesocco, CH) richting Hinterrhein. De Rit begint met veel haarspeldbochten door het bos, even later zie je iets bijzonders, schuurtjes gemaakt van rotsblokken. Om uiteindelijk terecht te komen op de hoogvlakte met een erg indrukwekkend, wild en schilderachtig berglandschap. Ook hier weer veel mooie haarspeldbochten. Een gedeeltelijk smalle, maar op veel plekken prettig brede weg met op zijn Zwitsers prima asfalt, dit zorgt ervoor dat je deze ps ongecompliceerd kunt  rijden.

Unterwegs_Alpenpass_160.jpg.1685095

Op pashoogte ligt de Europese waterscheiding deze vormt de grens tussen de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee aan de noordwestkant en de Middellandse Zee en de Zwarte Zee aan de zuidoostkant. Daarnaast ligt hier ook de taalgrens tussen Duits en Italiaans. Aan de noordkant omlaag door de Via Mala kloof een schiterende route met mooie bochten. Gletsjers hebben hier het het gesteente uitgeslepen. Onderweg zie je vreemde torens vanuit de rotsen omhoog steken dit zijn ventilatiekokers van de ondergelegen tunnel. Het lager gelegen deel van de noordflank is helaas wat minder opwindend.

Unterwegs_Alpenpass_170.jpg.1685099

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws