Nieuws

Mooiste passen van Zwitserland, plaats 4: SPLÜGENPAS

De zomer is gearriveerd en passen pakken is een absolute zomertopper. Een echt passenparadijs is Zwitserland, op slechts 800 kilometer van Utrecht. MotoPlus reed een rondje passen, waarvan we hier de mooiste vijf beoordelen. Die beoordeelde we met volgende criteria: algemeen rijplezier, langzame bochten, snelle bochten, landschap en pashoogte. Het rondje passen is uiteraard zelf na te rijden. Laat ons dan in ieder geval even weten wat je van deze zomerse rollercoaster vond.

4E PLAATS SPLÜGENPAS

 Lengte: 39 kilometer * Hoogte: 2.113 meter * Geopend van: mei tot november * Maximaal stijgingspercentage: 13 % * Bijzonderheden: veeleisend voor de berijder, bijna verwarrend veel landschapsimpressies, het zuidelijk deel is Italiaans

splugen 2

Vertrek vanuit Splügen (Rheinwald, CH) richting Chiavenna (Sondrio, I). Het eerste gedeelte van de route zou je haast denken a=dat je enorm verdwaald bent, het lijkt net een Schots hoogveen landschap met woeste natuur. Een serie met heel krappe bochten schroeven zich steil de hoogte in, geen pas voor de ongeoefende rijder! Het wegdek is wat golvend maar wel stevig en heeft nog weinig scheuren. De pas zelf ligt zoals zo vaak op de grens ligt op de grens, daarna volgt een heel romantische afdaling, je weet dat je in Italië bent. Roestige vangrails en verslavende langere bochten op het hooggelegen gedeelte tot aan het Lago di Monte Spluga.

Passo-della-Spluga

Daarna is het feest: super scherpe haarspeldbochten, in een stijle afdeling, het weggetje kronkelt tot diep in de kloof. Soepel en vloeiend rijden is hier moeilijk dus wederom geen weg om als beginner jezelf aan te wagen. De weg heeft hier ook veel donkere tunnels en overdekte delen, ook wel galerijen genoemd. De scherpe bochten in een schitterend landschap gaan door tot aan Chiavenna. De noordflank is 9 kilometer lang. De afdaling vanaf de rijtechnisch erg uitdagende zuidflank is 30 kilometer lang.

Splugen 1

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws