Nieuws

Mooiste passen van Zwitserland, plaats 3: de Umbrailpas

De zomer is gearriveerd en passen pakken is een absolute zomertopper. Een echt passenparadijs is Zwitserland, op slechts 800 kilometer van Utrecht. MotoPlus reed een rondje passen, waarvan we hier de mooiste vijf beoordelen. Die beoordeelde we met volgende criteria: algemeen rijplezier, langzame bochten, snelle bochten, landschap en pashoogte. Het rondje passen is uiteraard zelf na te rijden. Laat ons dan in ieder geval even weten wat je van deze zomerse rollercoaster vond.

Op de derde 3e Plaats de Umbrailpas

Lengte: 14 kilometer * Hoogte: 2.503 meter * Geopend van: mei tot begin december * Maximaal stijgingspercentage: 12% * Bijzonderheden: het zuidelijke deel ligt in Italië, in de aanrijroute van de Stelviopas, indrukwekkende natuur

Unterwegs_Alpenpass_110.jpg.1685123

We vertrekken uit Bormio (I). In het begin al heel mooi met steile bochten tussen begroeide rotsflanken. Een mooie afwisselende mix van ruime- en krappe bochten met hier en daar een paar rechte stukken. Ondanks de krappe haarspelden en nogal wat tunnels is er toch erg veel rijpret.

Unterwegs_Alpenpass_100.jpg.1685119

Op de top bevindt zich een haast woestijnachtig landschap. Helaas is er afwisselend goed en slecht asfalt, het is natuurlijk ook erg lastig om deze wegen met de meters sneeuw en kou in de winter in goede conditie te houden. Vlak voor de top (met de meestal onbemande grensovergang) is de afslag naar de Stelviopas, laat deze lekker liggen, dit is vaak veel te druk en de inmiddels steeds groter wordende club van 60 plussers met een camper, zorgen ervoor dat je in een trage file deze pas mag berijden, geen aanrader meer helaas. De rit omlaag naar Santa Maria (Kanton Graubünden) in de Müstair vallei is erg mooi. Waanzinnige haarspeldbochten en mooie vergezichten.

Unterwegs_Alpenpass_090.jpg.1685107

Tot 2015 was er een stuk van zo’n 2 km onverhard, wat dit stuk tot een bijzondere belevenis maakte, maar inmiddels is ook hier de asfaltmachine langs geweest. Al met al een zeer afwisselende route. Vergeet niet zo nu en dan, tijdens de tussenstops, te genieten van de stilte.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.