Nieuws

Minister wil verkeersboetes met inflatie mee laten stijgen

Ook verkeersboetes zijn aan inflatie onderhevig, want minister Yesilgöz van Justitie wil de boetebedragen voor veelvoorkomende verkeersovertredingen komend jaar met ongeveer 8,6 procent verhogen.

Zo’n verhoging is op zich niet ongebruikelijk, maar wel in het licht van de huidige geldontwaarding. Toch vindt de minister de voorgenomen verhoging in het ontwerpbesluit dat naar de Tweede Kamer is gestuurd niet vreemd in tijden dat het leven al enorm duur is. “Zolang je je aan de regels houdt, hoef je de kosten ook niet te maken”, luidde het commentaar van het ministerie.

Hoe hoog de boetes gaan worden? Een paar voorbeelden. Door rood rijden gaat van 250 naar 280 euro, appen of bellen achter het stuur gaat straks 380 euro kosten in plaats van 350 en appen op de fiets gaat van 140 naar 150 euro. Om die laatste twee hoef je je op de motor in ieder geval niet druk te maken….

Overigens is er voor gekozen om sommige boetes niet boven de 450 euro uit te laten komen. Daarboven vallen ze namelijk onder het strafrecht en niet onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving, ofwel de wet Mulder.

Eerst buigt de Raad van State zich trouwens nog over het voorstel en ook de Tweede Kamer moet de voorgenomen verhoging van de verkeersboetes nog goedkeuren.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws