Nieuws

Miljoen voor talenten

De KNMV heeft de komende vijf jaar een budget van in totaal een miljoen euro vrijgemaakt voor de begeleiding van talentvolle motorsporters. Dat maakte KNMV-directeur Patrice Assendelft bekend tijdens een bijeenkomst op Papendal. Nadat de nationale bond in 2002 met de aanstelling van oud-crosser Leon Giesbers tot bondscoach een impuls gaf aan de ontwikkeling en begeleiding van crosstalenten, krijgt nu Barry Veneman de taak om de begeleiding van wegracetalenten in kaart te brengen en uit te voeren. Hoewel de voormalig wegracer officieel pas op 1 januari full time in dienst treedt van de KNMV, werkt hij al vanaf oktober mee aan de ontwikkeling van een ambitieus plan dat de Nederlandse wegracerij uit het slop moet halen.

Assendelft maakte echter duidelijk dat het budget in de komende periode van vijf jaar niet volledig besteed zal worden aan de wegrace. “De verdeling zal ongeveer fifty-fifty zijn”, aldus de KNMV-directeur. De nieuwe wegraceplannen springen echter het meest in het oog. Ook omdat het Peter Oosterbaan van het TT Circuit bekendmaakte dat naast het circuit in Assen een speciale baan wordt aangelegd die gebruikt kan worden voor mini bike-trainingen en sessies in de door Arie Molenaar opgezette Honda NSF100 Cup. “Het is ook voor ons van belang dat we op termijn weer een sterke Nederlandse coureur in de TT hebben waar het publiek voor kan juichen”, aldus Oosterbaan. Het circuit neemt de kosten van ongeveer 5 ton voor haar rekening en hoopt de baan in april 2012 te kunnen openen. De layout is volgens Veneman een mix tussen Assen en Valencia en de 1 kilometer lange baan heeft al bijzonderheid dat hij in tweeën gedeeld en in beide richtingen gereden kan worden. Het nieuwe oefencircuit staat Veneman vrijwel permanent ter beschikking. “Voorlopig zal ik de woensdagmiddagen en de zaterdagen claimen om daar de trainingen te geven en de jongens te begeleiden”, aldus Veneman.

Daarnaast zal Veneman een selecte groep van twaalf rijders mee nemen om ’te overwinteren in Spanje’. “We beginnen met een periode van twee weken, maar de bedoeling is dat we dat uitbouwen naar vier weken en uiteindelijk naar acht weken. Maar het is niet zo dat de groep dan die hele periode onafgebroken in Spanje zit”, verduidelijkte Veneman. Naast begeleiding op praktisch vlak zal ook onder meer gewerkt worden aan mentale weerbaarheid en de fysieke voorbereiding. Veneman, die met de groep werkt op het circuit van Catalunya en het minder bekende Castellolli, is duidelijk over zijn aanpak. “Je moet een doel, een missie hebben”, vertelde Veneman. “De selectie zal streng zijn. Aan het eind van het jaar zullen we alles evalueren en als je niet voldoet, val je uit de groep. Zo moet het ook, vind ik.”
Assendelft benadrukt dat het een project is ‘van de lange adem’, maar de KNMV-directeur verwacht binnen acht jaar tastbare resultaten te kunnen overleggen. Veneman heeft doelen op een kortere termijn, doelend op de talentvolle Scott Deroue die in 2011 twee keer derde werd in de Red Bull Rookie Cup. “Hij moet binnen een paar jaar in de GP’s rijden”, aldus Veneman, die ook aangaf dat men verbindingen zal proberen te realiseren tussen Nederlandse talenten en teams in het Spaans Open. Volgens Assendelft steunt Dorna, de Spaanse rechtenhouder van de GP’s en het Spaans Open, de plannen: “Ook Dorna ziet het belang in van talentontwikkeling in Nederland. Zij begrijpen ook wel dat het WK niet een soort Spaans Open moet worden.”
Hoewel de KNMV voor een aanzienlijke financiële inbreng zorgt, wordt van geselecteerde rijders ook eigen initiatief verwacht. “We gaan geen motoren kopen voor rijders en we komen ook niet met een soort speciaal Team Holland. We hebben in het buitenland gezien dat dat niet alleen maar voordelen heeft”, gaf Assendelft aan.

De KNMV wegraceselectie bestaat uit:
Bo Bendsneijder
Bryan Schouten
Jorel Boerboom
Kevin Valk
Koen Zeelen
Michael van der Mark
Mike Brouwers
Pepijn Bijsterbosch
Ricardo van Duijn
Scott Deroue
Tony Coveña
Wayne Tessels

De KNMV mx-selectie bestaat uit:
Bas Vaessen
Brian Bogers
Dave versluis
Davy Pootjes
Donny Bastemeijer
Jaap Corneth
Joël van Mechelen
Jordi van Nobelen
Micah-Boy de Waal
Nick Horsten
Noud van Kraaij
Raf Meuwissen
Roan van de Moosdijk

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda scherpt MSX125 aan

Honda scherpt MSX125 aan

12 juli, 2024

De Dax, Monkey en MSX125 (Grom in de VS en Japan) van Honda kunnen op een hondstrouwe fanschare rekenen. Honda ...
Unieke racehelm van Scorpion

Unieke racehelm van Scorpion

11 juli, 2024

Een bijzondere en fraaie helm van Scorpion: de EXO-R1 Evo Carbon Air Onyx. De sportieve helm is namelijk voorzien ...

Overig nieuws