Nieuws

Met een app altijd groen licht

Hoe mooi is het als je altijd door kunt rijden bij verkeerslichten? Het klinkt als sciencefiction, maar het bestaat gewoon al voor tweewielers. Helaas geen motorfietsen, maar fietsen. Een gratis app is alles wat nodig is.

Een van de meest frustrerende ervaring voor een motorrijder is eindeloos voor een rood verkeerslicht staan wachten omdat de detectielussen niet goed staan afgesteld. De app Schwung kan daar in potentie een eind aan maken. Helaas is die alleen nog voor fietsers. De app zorgt ervoor dat verkeerslichten eerder op groen springen waardoor een fietser lekker soepel door kan trappen.

Schwung is momenteel zeker nog niet kamerbreed uitgerold. Op dit moment doen de volgende gemeenten mee en dan ook nog eens met ene beperkt aantal verkeerslichten: Almere, Breda, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Lelystad, Utrecht en Zwolle. De techniek is uiterst simpel. Normaal ‘ziet’ een detectielus voor een verkeerslicht de fietser. Hetzelfde verkeerslicht ziet een fietser met de Schwung-app op zijn mobiele telefoon al van grotere afstand (tot 150 meter afstand) aan komen. Als de verkeerssituatie dat toelaat, gaat het licht op groen.

Alles wat dus nodig is, zijn een app en verkeerslichten die aan het systeem zijn gekoppeld. Het systeem is overigens geen garantie voor vrije doorgang. De verkeerslichten voor andere verkeersdeelnemers schieten niet direct massaal op rood, maar met Schwung glijdt een fietser wel efficiënter door het verkeer. Een motorfiets is al goed voor uiterst efficiënte ritten van A naar B als je niet af en toe tranen trekkend lang voor rood staat te wachten. Dat kan dus nog betere. Laat maar komen die app.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws