Nieuws

Met een 80-jarige Norton op avontuur

Het verhaal dat bij een motor hoort, is vaak net zo belangrijk als de motor zelf. Bij deze Norton WD16H is het verhaal zelfs nog mooier dan de motor, omdat de hele historie is gedocumenteerd.

Twee jaar geleden nam Bas van Duinkerken van Classic Motorcycles deze Norton over van Jan Bosveld, een beroemdheid in de klassieke motorwereld. Bij de motor kreeg hij een foto boek waarin de hele levensloop van de 16H minutieus was vastgelegd. Het is fascinerend om te lezen wat deze motor in zijn tachtigjarige leven heeft meegemaakt. Het grootste gedeelte van het verhaal is opgetekend door Arie van den Berg, die gedurende 47 jaar de eigenaar was. De historie van de Norton en Van den Berg gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Van den Berg: “Na de oorlog kwam ik terug uit Berlijn, waar ik te werk was gesteld. Ik werkte daar als timmerman, omdat ik weigerde in de wapenindustrie te werken. Toen ik thuis was, hoorde ik van een bekende die bij de politie in Gouda werkte dat ze een Norton hadden gekregen. Die was zwart gespoten en had een aluminium tank. Later bleek dat hij onbruikbaar was voor de politie, omdat er een te zwaar Harley-zijspan was gemonteerd om parades te rijden. Daardoor liep het blok steeds warm. Omdat mijn vader een Harley te koop wist van een bekende, ruilden wij de Harley in 1946 voor de Norton. Zo kwam ik in het bezit van de Norton. De teller gaf slechts 1.500 kilo meter aan. De zijspanoverbrenging hebben we vervangen door een solo-overbrenging.”

En zo kwam Van den Berg in het bezig van een (toen nog) bijna nieuwe Norton WD16H. Wat de Britse machine in de daaropvolgende jaren meemaakte, en hoe hij er vandaag de dag bijstaat? Je leest het in de reportage in Het Motorrijwiel 190. Nog geen abonnee? Klik dan hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Draadloos Q12 laden op de motor

Draadloos Q12 laden op de motor

12 juli, 2024

Het stroomdraadje is vaak de zwakke schakel als je een mobiele telefoon als navigatieapparatuur gebruikt. Peak ...
Honda scherpt MSX125 aan

Honda scherpt MSX125 aan

12 juli, 2024

De Dax, Monkey en MSX125 (Grom in de VS en Japan) van Honda kunnen op een hondstrouwe fanschare rekenen. Honda ...

Overig nieuws