Nieuws

Maximum snelheid aantal Oostenrijkse bergpassen naar 70 km/uur

Op een aantal Oostenrijkse Alpenpassen geldt sinds de afgelopen zomer een snelheidslimiet van 70 km/uur. Het gaat om de Gerlospass en sinds deze maand ook de Grossglockner, maar het is niet ondenkbaar dat deze snelheidslimiet al op korte termijn wordt uitgebreid naar andere bergpassen. 

In het geval van de Grossglockner gaat het om het ongeveer 40 kilometer lange traject tussen Fusch im Pinzgau en Heiligenblut in Kärnten. Eerder werd de limiet ook al ingevoerd op de Nockalmstrasse en de Villacher Alpenstrasse. 

Doel van de limiet is volgens de lokale politie het verhogen van de veiligheid van verkeersdeelnemers en het beschermen van kwetsbare natuur.

Voor motorrijders worden er tevens ellipsvormige wegmarkeringen aangebracht in met name onoverzichtelijke linkerbochten. Veel ongevallen op bergwegen zijn te herleiden tot het afsnijden van bochten. De nieuwe wegmarkeringen moeten motorrijders aansporen om een veilige afstand tot het midden van een bocht aan te houden, zodat hoofd en bovenlichaam op de eigen weghelft blijven. Daarnaast moeten ze automobilisten er op attenderen dat ze een op weg rijden waar ze veel motorrijders kunnen tegenkomen, geen verkeerde zaak. 

Een pilot met deze markeringen op de Grossglockner heeft al het gewenste resultaat gehad, waarna ze ook op andere passen geïntroduceerd kunnen gaan worden. Dat zal dan pas volgende zomer zijn. Voor sceptici: volgens de Oostenrijkse autoriteiten is de gebruikte verf op de markeringen niet glad.    

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

21 juli, 2024

Suzuki blaast de laatste jaren flink in de bus met talrijke nieuwe modellen en zelfs een compleet nieuw platform ...

Overig nieuws